Klasyczne pancakes

Klasyczne pancakes

Uwielbiasz zdrowe słodkości? Mam dla ciebie przepis na pancakes z maślanki. Pyszne i szybkie do przygotowania amerykańskie placuszki z dodatkiem maślanki są delikatne i naprawdę puszyste. Podaj je z owocami, syropem klonowym lub po prostu tak jak lubisz.

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,71/5
(z 95 ocen)
Klasyczne pancakes
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

488 kcal Kalorie
16 g Białko
21 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
254 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
0,8
szklanki maślanki
200 g
1
sztuka jajka
56 g
10
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
160 g
6
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
0,5
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
6
łyżeczek erytrolu
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

488 kcal Kalorie
16 g Białko
21 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
254 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Do miski wlewamy maślankę, dodajemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, proszek do pieczenia oraz erytrol. Masę możemy dosłodzić erytrolem według własnego uznania.

2

Wbijamy jajko. Miksujemy na gładką masę. Z podanych proporcji masa powinna być dosyć gęsta. Jeśli jednak masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę zimnej wody, aby rozluźnić konsystencję.

3

Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu.

4

Za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje ciasta na patelnię, zachowując odległość między nimi. Zmniejszamy moc palnika i smażymy do ścięcia ciasta. Przewracamy przy pomocy płaskiej łopatki i smażymy do zrumienienia.

5

Gotowe placuszki przekładamy na talerz.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera