
Klasyczne pancakes
Uwielbiasz zdrowe słodkości? Mam dla ciebie przepis na pancakes z maślanki. Pyszne i szybkie do przygotowania amerykańskie placuszki z dodatkiem maślanki są delikatne i naprawdę puszyste. Podaj je z owocami, syropem klonowym lub po prostu tak jak lubisz.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
0,8
|
szklanki maślanki
200 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
10
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
160 g
|
6
|
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
6
|
łyżeczek erytrolu
30 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wlewamy maślankę, dodajemy mąkę pszenną pełnoziarnistą, proszek do pieczenia oraz erytrol. Masę możemy dosłodzić erytrolem według własnego uznania.
Wbijamy jajko. Miksujemy na gładką masę. Z podanych proporcji masa powinna być dosyć gęsta. Jeśli jednak masa jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę zimnej wody, aby rozluźnić konsystencję.
Na patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu.
Za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje ciasta na patelnię, zachowując odległość między nimi. Zmniejszamy moc palnika i smażymy do ścięcia ciasta. Przewracamy przy pomocy płaskiej łopatki i smażymy do zrumienienia.
Gotowe placuszki przekładamy na talerz.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.