Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Pad thai z kurczakiem

Pad thai z kurczakiem

Masz ochotę na kuchnię tajską? Postaw na pad thai z kurczakiem, czyli kulinarną podróż do Azji (bez wychodzenia z domu). Przepis na domowego pad thaia jest zaskakująco prosty – i zawiera wszystko to, co decyduje o niepowtarzalnym smaku tej potrawy. Znajdziesz tu więc m.in. sos na bazie pasty z tamaryndowca, orzeszki ziemne, kolendrę czy kiełki fasoli mung. Gotowe danie idealnie sprawdzi się w kategorii „zdrowy fast food” – a także jako gwiazda domówki czy rodzinnego obiadu. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pad thai z kurczakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

557 kcal Kalorie
37 g Białko
21 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1783 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu ryżowego
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
1
ząbek czosnku
6 g
200 g
 mięsa z kurczaka
1
sztuka papryki czerwonej
170 g
1
sztuka marchewki
80 g
2
sztuki jajka
112 g
50 g
 kiełków fasoli mung
2
sztuki cebuli dymki
40 g

Sos:

4
łyżki sosu rybnego
40 g
1
łyżka soku z limonki
6 g
4
łyżeczki pasty z tamaryndowca
20 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g
0,5
łyżeczki płatków chilli
2,5 g
0,1
szklanki wody
30 g

Do podania:

10 g
 orzechów
1
garść kolendra
4 g
0,5
sztuki limonki
35 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

557 kcal Kalorie
37 g Białko
21 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
1783 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.

2

Składniki sosu (sos rybny, sok z limonki, pastę z tamaryndowca, erytrol, chilli, wodę) mieszamy w miseczce.

3

Marchewkę i paprykę kroimy w paseczki. Kurczaka w kostkę. Cebulę dymkę dzielimy na część białą i szczypior. Szczypior kroimy w dłuższe paski, białą część w plasterki.

4

Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywa i smażymy na dużym ogniu cały czas mieszając ok 5 minut (warzywa mają być al dente). Zdejmujemy na talerzyk.

5

Na tę samą patelnię wrzucamy kurczaka, białą część dymki i przeciśnięty czosnek. Po 2 – 3 minutach dodajemy jajka i energicznie wszytko mieszamy.

6

Na patelnię dodajemy przesmażone warzywa i sos. Mieszamy dokładnie i dodajemy makaron.

7

Na sam koniec dodajemy kiełki i zieloną część dymki.

8

Danie posypujemy orzechami i kolendrą. Podajemy z cząstką limonki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.