Pad thai z kurczakiem
Masz ochotę na kuchnię tajską? Postaw na pad thai z kurczakiem, czyli kulinarną podróż do Azji (bez wychodzenia z domu). Przepis na domowego pad thaia jest zaskakująco prosty – i zawiera wszystko to, co decyduje o niepowtarzalnym smaku tej potrawy. Znajdziesz tu więc m.in. sos na bazie pasty z tamaryndowca, orzeszki ziemne, kolendrę czy kiełki fasoli mung. Gotowe danie idealnie sprawdzi się w kategorii „zdrowy fast food” – a także jako gwiazda domówki czy rodzinnego obiadu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu ryżowego
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
200 g
|
mięsa z kurczaka
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
2
|
sztuki jajka
112 g
|
50 g
|
kiełków fasoli mung
|
2
|
sztuki cebuli dymki
40 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżki sosu rybnego
40 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
4
|
łyżeczki pasty z tamaryndowca
20 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
0,5
|
łyżeczki płatków chilli
2,5 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
Do podania: |
|
10 g
|
orzechów
|
1
|
garść kolendra
4 g
|
0,5
|
sztuki limonki
35 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
Składniki sosu (sos rybny, sok z limonki, pastę z tamaryndowca, erytrol, chilli, wodę) mieszamy w miseczce.
Marchewkę i paprykę kroimy w paseczki. Kurczaka w kostkę. Cebulę dymkę dzielimy na część białą i szczypior. Szczypior kroimy w dłuższe paski, białą część w plasterki.
Na patelni mocno rozgrzewamy olej. Wrzucamy warzywa i smażymy na dużym ogniu cały czas mieszając ok 5 minut (warzywa mają być al dente). Zdejmujemy na talerzyk.
Na tę samą patelnię wrzucamy kurczaka, białą część dymki i przeciśnięty czosnek. Po 2 – 3 minutach dodajemy jajka i energicznie wszytko mieszamy.
Na patelnię dodajemy przesmażone warzywa i sos. Mieszamy dokładnie i dodajemy makaron.
Na sam koniec dodajemy kiełki i zieloną część dymki.
Danie posypujemy orzechami i kolendrą. Podajemy z cząstką limonki.