Pad thai z krewetkami

Pad thai z krewetkami

Pad thai to sztandarowe danie kuchni tajskiej uwielbiane w naszym kraju. I nic dziwnego – bo ta potrawa na bazie makaronu charakteryzuje się nieoczywistym smakiem, a do tego świetnie syci i dostarcza wartościowych składników odżywczych. Lubisz pad thaia? Wypróbuj nasz przepis na pad thai z krewetkami, czyli pomysł na pełnowartościowy obiad z dodatkiem owoców morza. Znajdziesz w nim składniki, które sprawiają, że pad thai to…pad thai. Czyli m.in. orzeszki ziemne, kolendrę, czy kiełki fasoli mung. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Pad thai z krewetkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

609 kcal Kalorie
41 g Białko
22 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
2153 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
60 g
 makaronu ryżowego
100 g
 krewetek
1
sztuka jajka
56 g
50 g
 fasoli mung
1
sztuka cebuli
80 g
20 g
 orzechów arachidowych
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
0,5
garści kolendry
2 g

Sos:

2
łyżki sosu rybnego
20 g
1
łyżeczka pasty miso
10 g
2
łyżki soku z limonki
12 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
0,1
szklanki wody
30 g
0,5
łyżki sosu Sriracha
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

609 kcal Kalorie
41 g Białko
22 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
2153 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Przygotowujemy krewetki. W przypadku mrożonych krewetek należy je wcześniej rozmrozić. Jeśli mamy świeże krewetki, usuwamy głowę, pancerzyk, odnóża i na końcu nacinamy grzbiet i pozbywamy się jelitka. Ogony pozostawiamy, gdyż nadają sporo aromatu potrawie.

3

Dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu.

4

Cebulę oraz orzechy drobno siekamy.

5

Jajko rozkłócamy w misce za pomocą widelca.

6

Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy jajko i smażymy je jak omlet. Jeśli omlet nam się przerwie czy rozpadnie, nic nie szkodzi. Gotowe jajko przekładamy na talerz.

7

Na tej samej patelni podsmażamy krewetki do zarumienienia z każdej strony przez ok. 5-7 minut. Podsmażone krewetki przenosimy na talerz.

8

Ponownie używamy tej samej patelni. Dodajemy cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia. Wlewamy połowę przygotowanego sosu, dodajemy makaron i przesmażamy przez ok. 1-2 minuty.

9

Następnie na patelnię dodajemy krewetki, kiełki, omlet jajeczny oraz posiekane orzechy, dolewamy pozostały sos i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przesmażamy razem przez 2-3 minuty.

10

Gotowe danie przekładamy na talerz. Opcjonalnie posypujemy danie posiekaną kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.