Pad thai z krewetkami
Pad thai to sztandarowe danie kuchni tajskiej uwielbiane w naszym kraju. I nic dziwnego – bo ta potrawa na bazie makaronu charakteryzuje się nieoczywistym smakiem, a do tego świetnie syci i dostarcza wartościowych składników odżywczych. Lubisz pad thaia? Wypróbuj nasz przepis na pad thai z krewetkami, czyli pomysł na pełnowartościowy obiad z dodatkiem owoców morza. Znajdziesz w nim składniki, które sprawiają, że pad thai to…pad thai. Czyli m.in. orzeszki ziemne, kolendrę, czy kiełki fasoli mung. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
makaronu ryżowego
|
100 g
|
krewetek
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
50 g
|
fasoli mung
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
20 g
|
orzechów arachidowych
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
0,5
|
garści kolendry
2 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżki sosu rybnego
20 g
|
1
|
łyżeczka pasty miso
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
0,5
|
łyżki sosu Sriracha
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Przygotowujemy krewetki. W przypadku mrożonych krewetek należy je wcześniej rozmrozić. Jeśli mamy świeże krewetki, usuwamy głowę, pancerzyk, odnóża i na końcu nacinamy grzbiet i pozbywamy się jelitka. Ogony pozostawiamy, gdyż nadają sporo aromatu potrawie.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu.
Cebulę oraz orzechy drobno siekamy.
Jajko rozkłócamy w misce za pomocą widelca.
Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy jajko i smażymy je jak omlet. Jeśli omlet nam się przerwie czy rozpadnie, nic nie szkodzi. Gotowe jajko przekładamy na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy krewetki do zarumienienia z każdej strony przez ok. 5-7 minut. Podsmażone krewetki przenosimy na talerz.
Ponownie używamy tej samej patelni. Dodajemy cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia. Wlewamy połowę przygotowanego sosu, dodajemy makaron i przesmażamy przez ok. 1-2 minuty.
Następnie na patelnię dodajemy krewetki, kiełki, omlet jajeczny oraz posiekane orzechy, dolewamy pozostały sos i wszystko dokładnie mieszamy. Całość przesmażamy razem przez 2-3 minuty.
Gotowe danie przekładamy na talerz. Opcjonalnie posypujemy danie posiekaną kolendrą.