Pad Thai z kurczakiem, warzywami i kolendrą
Masz ochotę na przysmak prosto z Tajlandii? Przygotuj Pad Thai z kurczakiem i warzywami według naszego przepisu! Delektuj się aromatem kolendry.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
100 g
|
makaronu ryżowego
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
4
|
łyżki sosu sojowego
40 g
|
2
|
łyżki octu ryżowego
20 g
|
0,5
|
łyżki cukru
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
8
|
sztuk pieczarek
160 g
|
1
|
garść świeżej kolendry
4 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do przygotowania pad thai potrzebny jest makaron ryżowy, który przyrządza się zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najlepszy wybór stanowi makaron w kształcie wstążek. Świetnie sprawdzi się taki o szerokości 10 mm, ale możesz skorzystać z węższego. Po ugotowaniu umieść go w durszlaku i trzymając nad zlewem, przepłucz zimną wodą. Dzięki temu nie będzie się sklejał.
Aby zrobić pad thai, przepis wykonuj w podanej kolejności. Teraz zajmij się warzywami. Umyj marchewkę, cukinię i czerwoną paprykę. Przygotuj czosnek, cebulę i imbir. Pieczarki oczyść i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Pokrój w plastry. Marchewkę obierz i pokrój w słupki. Cukinię pokrój w talarki. Zwróć uwagę, aby nie były za grube. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski.
Nasz przepis na pad thai wymaga również obrania cebuli i czosnku, a następnie ich drobnego posiekania. Plaster imbiru posiekaj w ten sam sposób. Zajmij się od razu listkami kolendry. Umyj je i także posiekaj.
Teraz będzie Ci potrzebna patelnia. Powinna być duża, ponieważ stopniowo będziesz dorzucać kolejne składniki. To pad thai z kurczakiem, więc oprócz makaronu ryżowego będzie też kurczak. Patelnię postaw na palniku i wlej olej. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę, czosnek oraz imbir.
Przygotuj mięso z piersi kurczaka – oczyść je i pokrój w kostkę. Pad thai z kurczakiem – przepis wyjdzie rewelacyjnie, gdy teraz wrzucisz na patelnię pokrojoną pierś. Podsmażaj ją przez 4-5 minut razem z cebulą, czosnkiem i imbirem. Po upływie tego czasu dodaj resztę pokrojonych warzyw. Smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Weź miseczkę. Wlej do niej sos sojowy. Dodaj ocet ryżowy i cukier. Wymieszaj składniki. Dzięki temu makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku zyska swój charakterystyczny smak. Powstałą zalewę wlej do kurczaka z warzywami. Smaż dalej ok. minuty, a następnie dołóż makaron i wymieszaj całość.
Przygotuj talerze. Kurczak pad thai posyp jeszcze kolendrą i sezamem. Delektuj się oryginalnym smakiem tajskiej kuchni!