
Owsianka z suszonymi morelami i tahini
Śniadanie z nutą kuchni bliskowschodniej? Owsianka z suszonymi morelami i tahini będzie strzałem w dziesiątkę! Jej sekret tkwi w dodatkach – kremowej, wyrazistej paście tahini, słodkich suszonych morelach i chrupiących ziarnach sezamu. To dzięki nim danie zyskuje zupełnie nowy wymiar. A dodatkowo dostarcza mocy beta-karotenu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku i błonnika. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
5
|
łyżek płatków owsianych górskich
50 g
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1
|
opakowanie jogurtu skyr
150 g
|
3
|
sztuki moreli suszonych
42 g
|
2
|
łyżeczki tahini
12 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kroimy suszone morele na mniejsze kawałki.
Do garnka wlewamy mleko i dodajemy płatki owsiane oraz morele.
Gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 8–10 minut, często mieszając, aż płatki zmiękną i masa zgęstnieje.
Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę ciepłej wody i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji; jeśli jest zbyt płynna, zwiększamy moc palnika i gotujemy jeszcze przez chwilę do odparowania nadmiaru płynu.
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy pastę tahini, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy skyr i ponownie mieszamy. Dosładzamy erytrolem według własnego uznania.
Przekładamy owsiankę do miseczki i posypujemy sezamem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.