Owsianka świętomarcińska z białym makiem
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
5
|
łyżek płatków owsianych górskich
50 g
|
|
2
|
łyżki maku białego suchego mielonego
20 g
|
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
|
15 g
|
rodzynków suszonych
|
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
|
0,3
|
łyżeczki aromatu migdałowego
1 g
|
|
15 g
|
migdałów
|
|
0,5
|
opakowania jogurtu skyr waniliowego
75 g
|
|
1
|
łyżeczka skórki z pomarańczy
3 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wlewamy mleko do rondelka, dodajemy biały mak i gotujemy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 5 minut, aż mak zmięknie.
Dodajemy płatki owsiane, szczyptę soli i gotujemy dalej na małym ogniu przez około 10 minut, często mieszając, aż płatki napęcznieją i owsianka stanie się gęsta i kremowa. Jeśli owsianka jest zbyt gęsta, dolewamy odrobinę gorącej wody, aby uzyskać kremową konsystencję. Jeśli natomiast owsianka jest zbyt płynna, gotujemy chwilę dłużej bez przykrycia do odparowania nadmiaru płynu.
Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy erytrol według własnego uznania i ekstrakt migdałowy, dokładnie mieszamy.
Przekładamy owsiankę do miseczki. Dodajemy skyr waniliowy i dokładnie łączymy z owsianką, aż składniki się połączą.
Migdały drobno siekamy, dodajemy do owsianki i ponownie mieszamy.
Na wierzchu układamy rodzynki i posypujemy całość skórką z pomarańczy.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.