Babeczki z jogurtem
Moja propozycja na zdrowe wzbogacenie porannej kawy to muffinki w wersji fit – z bananów, płatków owsianych z dodatkiem jogurtu greckiego i owoców. Owsiankowe koszyczki z jogurtem to rewelacyjny deser zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
1
|
sztuka dojrzałego banana
120 g
|
15
|
łyżek płatków owsianych
150 g
|
2,5
|
łyżeczki miodu
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
3
|
łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Do podania: |
|
0,4
|
opakowania jogurtu naturalnego
150 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
100 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ciasto:
Banana rozgniatamy dokładnie widelcem.
Dodajemy płatki, miód, szczyptę soli, cynamon i ekstrakt z wanilii, a następnie wszystko dokładanie mieszamy.
Foremki na babeczki smarujemy olejem.
Masę formujemy łyżeczką na dnie i bokach foremek.
Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 20 min.
Po ostudzeniu wyjmujemy babeczki z foremek.
Do podania:
Nakładamy jogurt (dla osłodzenia można wymieszać jogurt z erytrolem).
Dekorujemy ulubionymi świeżymi owocami i gotowe! Smacznego!