Owsiane ciasteczka z mango
Lubisz egzotyczne smaki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na owsiane ciasteczka z mango! Ten pyszny deser, to niezwykłe połączenie klasycznego przepisu na ciasteczka owsiane w wersji “fit”, ze słodkim, oryginalnym smakiem owoców mango i chrupiącymi płatkami migdałów. Jest to świetna propozycja zdrowej przekąski, którą pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli, z pewnością zagości więc w Twoim jadłospisie na stałe!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
łyżek płatków owsianych
100 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
3,3
|
łyżki mąki pełnoziarnistej
50 g
|
50 g
|
migdałów drobno posiekanych lub płatków
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
120 g
|
świeżego mango
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Płatki owsiane, proszek do pieczenia, mąkę, migdały oraz erytrol wkładamy do miski, mieszamy.
Mango kroimy w kostkę.
Dodajemy do suchych składników jajko, olej, miód oraz pokrojone mango i dobrze mieszamy.
Formujemy cienki wałek ze składników, zawijamy folią i wkładamy do lodówki na 20 minut.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, wykładamy blaszkę papierem do pieczenia, ciasto kroimy na kawałki.
Układamy ciastka na blaszce i pieczemy przez 15 minut.