Orzechowa tarta z malinami
Jeśli uwielbiasz słodycze to wypróbuj przepis na orzechową tartę z malinami i masłem orzechowym. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a jej smak pobudza wszystkie kubki smakowe. Jest to idealny deser na spotkania przy kawie lub jako deser po rodzinnym obiedzie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Spód: |
|
200 g
|
orzechów arachidowych (niesolonych)
|
16
|
sztuk daktyli
80 g
|
3
|
łyżki kakao
30 g
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
Nadzienie: |
|
8
|
łyżeczek masła orzechowego
80 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g
|
Polewa: |
|
40 g
|
dowolnych orzechów
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
210 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Orzechy prażymy na patelni. Gdy już będą zarumienione odstawiamy do wystygnięcia.
Daktyle i ostudzone orzechy blendujemy razem. Daktyle możemy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie przez kilkanaście minut.
Do zblendowanych orzechów i daktyli dodajemy kakao i rozpuszczone masło. Całość mieszamy.
Masę wykładamy do formy na tartę , średnica 26-28 cm (polecamy użyć silikonowej), wylepiamy równomiernie spód oraz boki formy.
Następnie do miseczki wkładamy składniki na nadzienie i dobrze mieszamy bądź miksujemy.
Gotowe nadzienie wykładamy na spód ciasta, rozprowadzamy i wygładzamy.
W rondelku podgrzewamy miód, co chwilę mieszając, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy orzechy i mieszamy.
Karmelizowane orzechy rozprowadzamy na masie orzechowej. Wierzch tarty dekorujemy malinami.
Gotową tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Przygotowaną i schłodzoną tartę kroimy na kawałki. Smacznego!