Orzechowa tarta z malinami

Orzechowa tarta z malinami

Jeśli uwielbiasz słodycze to wypróbuj przepis na orzechową tartę z malinami i masłem orzechowym. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a jej smak pobudza wszystkie kubki smakowe. Jest to idealny deser na spotkania przy kawie lub jako deser po rodzinnym obiedzie.

30 min
Czas przygotowania
210 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,95/5
(z 77 ocen)
Orzechowa tarta z malinami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

453 kcal Kalorie
14 g Białko
32 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
52 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki

Spód:

200 g
 orzechów arachidowych (niesolonych)
16
sztuk daktyli
80 g
3
łyżki kakao
30 g
6
łyżeczek masła
30 g

Nadzienie:

8
łyżeczek masła orzechowego
80 g
2
łyżeczki syropu klonowego
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g

Polewa:

40 g
 dowolnych orzechów
2
łyżeczki miodu
24 g
210 g
 malin

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

453 kcal Kalorie
14 g Białko
32 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
52 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Orzechy prażymy na patelni. Gdy już będą zarumienione odstawiamy do wystygnięcia.

2

Daktyle i ostudzone orzechy blendujemy razem. Daktyle możemy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie przez kilkanaście minut.

3

Do zblendowanych orzechów i daktyli dodajemy kakao i rozpuszczone masło. Całość mieszamy.

4

Masę wykładamy do formy na tartę , średnica 26-28 cm (polecamy użyć silikonowej), wylepiamy równomiernie spód oraz boki formy.

5

Następnie do miseczki wkładamy składniki na nadzienie i dobrze mieszamy bądź miksujemy.

6

Gotowe nadzienie wykładamy na spód ciasta, rozprowadzamy i wygładzamy.

7

W rondelku podgrzewamy miód, co chwilę mieszając, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy orzechy i mieszamy.

8

Karmelizowane orzechy rozprowadzamy na masie orzechowej. Wierzch tarty dekorujemy malinami.

9

Gotową tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

10

Przygotowaną i schłodzoną tartę kroimy na kawałki. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.