
Orzechowa tarta z malinami
Jeśli uwielbiasz słodycze to wypróbuj przepis na orzechową tartę z malinami i masłem orzechowym. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a jej smak pobudza wszystkie kubki smakowe. Jest to idealny deser na spotkania przy kawie lub jako deser po rodzinnym obiedzie.

Kategorie









Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Spód: |
|
200 g
|
orzechów arachidowych (niesolonych)
|
16
|
sztuk daktyli
80 g
|
3
|
łyżki kakao
30 g
|
6
|
łyżeczek masła
30 g
|
Nadzienie: |
|
8
|
łyżeczek masła orzechowego
80 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g
|
Polewa: |
|
40 g
|
dowolnych orzechów
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
210 g
|
malin
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na dużej suchej patelni prażymy orzechy arachidowe na średnim ogniu, bez tłuszczu, przez około 5–7 minut, aż się zarumienią i zaczną pachnieć. Zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia.
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 minut, aż zmiękną. Po tym czasie dokładnie je odsączamy.
Rozpuszczamy masło w mikrofali lub w rondelku na małym ogniu, aż będzie płynne. Odstawiamy do ostygnięcia, ale nie do ponownego zestalenia.
Do malaksera wrzucamy ostudzone orzechy arachidowe i namoczone daktyle. Blendujemy na lepką masę. Dodajemy kakao oraz masło. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
Masę wykładamy do formy na tartę o średnicy 26–28 cm (najlepiej silikonowej). Równomiernie dociskamy masę do dna i boków formy.
W miseczce łączymy masło orzechowe, syrop klonowy, sól oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy dokładnie łyżką lub miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Nadzienie wykładamy na przygotowany spód i rozprowadzamy równą warstwę.
W małym rondelku podgrzewamy miód na małym ogniu, mieszając co chwilę przez około 3–4 minuty, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy, aby dokładnie się pokryły.
Gorącą polewę rozprowadzamy delikatnie na warstwie masy orzechowej. Odstawiamy tartę na kilka minut, by przestygła.
Maliny dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dekorujemy nimi wierzch tarty.
Tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby masa stężała. Schłodzoną tartę kroimy na kawałki ostrym nożem. Przechowujemy w lodówce.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.