Orzechowa tarta z malinami

Orzechowa tarta z malinami

Jeśli uwielbiasz słodycze to wypróbuj przepis na orzechową tartę z malinami i masłem orzechowym. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a jej smak pobudza wszystkie kubki smakowe. Jest to idealny deser na spotkania przy kawie lub jako deser po rodzinnym obiedzie.

30 min
Czas przygotowania
210 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,75/5
(z 53 ocen)
Orzechowa tarta z malinami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

453 kcal Kalorie
14 g Białko
32 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
52 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik

Spód:

200 g
 orzechów arachidowych (niesolonych)
16
sztuk daktyli
80 g
3
łyżki kakao
30 g
6
łyżeczek masła
30 g

Nadzienie:

8
łyżeczek masła orzechowego
80 g
2
łyżeczki syropu klonowego
20 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
6 g

Polewa:

40 g
 dowolnych orzechów
2
łyżeczki miodu
24 g
210 g
 malin

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

453 kcal Kalorie
14 g Białko
32 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
52 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Na dużej suchej patelni prażymy orzechy arachidowe na średnim ogniu, bez tłuszczu, przez około 5–7 minut, aż się zarumienią i zaczną pachnieć. Zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia.

2

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 minut, aż zmiękną. Po tym czasie dokładnie je odsączamy.

3

Rozpuszczamy masło w mikrofali lub w rondelku na małym ogniu, aż będzie płynne. Odstawiamy do ostygnięcia, ale nie do ponownego zestalenia.

4

Do malaksera wrzucamy ostudzone orzechy arachidowe i namoczone daktyle. Blendujemy na lepką masę. Dodajemy kakao oraz masło. Mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.

5

Masę wykładamy do formy na tartę o średnicy 26–28 cm (najlepiej silikonowej). Równomiernie dociskamy masę do dna i boków formy.

6

W miseczce łączymy masło orzechowe, syrop klonowy, sól oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy dokładnie łyżką lub miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

7

Nadzienie wykładamy na przygotowany spód i rozprowadzamy równą warstwę.

8

W małym rondelku podgrzewamy miód na małym ogniu, mieszając co chwilę przez około 3–4 minuty, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy posiekane orzechy włoskie i mieszamy, aby dokładnie się pokryły.

9

Gorącą polewę rozprowadzamy delikatnie na warstwie masy orzechowej. Odstawiamy tartę na kilka minut, by przestygła.

10

Maliny dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dekorujemy nimi wierzch tarty.

11

Tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby masa stężała. Schłodzoną tartę kroimy na kawałki ostrym nożem. Przechowujemy w lodówce.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera