Orzechowa owsianka z bananem i dżemem porzeczkowym

Orzechowa owsianka z bananem i dżemem porzeczkowym

Jeżeli „słodko-kwaśny” to określenie idealnie pasujące do Twoich ulubionych deserów, nasza orzechowa owsianka z bananem i dżemem porzeczkowym z pewnością Ci posmakuje. Słodki banan idealnie komponuje się tu z kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek, a całość dopełniają chrupiące orzechy. To świetny pomysł na wartościowe śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Obiecujemy, że taka owsianka szybko zniknie z talerza. Spróbuj koniecznie!

2 min
Czas przygotowania
5 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,71/5
(z 51 ocen)
Orzechowa owsianka z bananem i dżemem porzeczkowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

383 kcal Kalorie
7 g Białko
13 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
77 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
5
łyżek płatków owsianych
50 g
1,5
szklanki mleka
380 g
30 g
 orzechów
1
sztuka banana
120 g
2
łyżeczki dżemu porzeczkowego
30 g
1
łyżka ksylitolu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

383 kcal Kalorie
7 g Białko
13 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
77 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 2 min.
1

Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, wlewamy mleko roślinne i gotujemy na wolnym ogniu, aż płatki będą się rozklejać i robić się miękkie, a całość będzie gęstnieć.

2

Gdy płatki zmiękną, dodajemy ksylitol.

3

Gotową owsiankę przekładamy do miski, na niej układamy pokrojonego banana, orzechy i dżem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.