Orzechowa owsianka z bananem i dżemem porzeczkowym
Jeżeli „słodko-kwaśny” to określenie idealnie pasujące do Twoich ulubionych deserów, nasza orzechowa owsianka z bananem i dżemem porzeczkowym z pewnością Ci posmakuje. Słodki banan idealnie komponuje się tu z kwaśnym dżemem z czarnych porzeczek, a całość dopełniają chrupiące orzechy. To świetny pomysł na wartościowe śniadanie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Obiecujemy, że taka owsianka szybko zniknie z talerza. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
łyżek płatków owsianych
50 g
|
1,5
|
szklanki mleka
380 g
|
30 g
|
orzechów
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
2
|
łyżeczki dżemu porzeczkowego
30 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do rondelka wsypujemy płatki owsiane, wlewamy mleko roślinne i gotujemy na wolnym ogniu, aż płatki będą się rozklejać i robić się miękkie, a całość będzie gęstnieć.
Gdy płatki zmiękną, dodajemy ksylitol.
Gotową owsiankę przekładamy do miski, na niej układamy pokrojonego banana, orzechy i dżem. Smacznego!