Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Omletowa tortilla

Omletowa tortilla

Omlety są idealne na śniadanie. Mogą być w wersji na słono, jak również na słodko. Proponuję przepis na omletową tortillę, który skradnie serca wszystkich smakoszy. Jest to jedna z opcji podania jajek na śniadanie. Przygotowanie jest proste i nie wymaga dużo czasu.

10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,13/5
(z 8 ocen)
Omletowa tortilla
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez soli Bez soli
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

338 kcal Kalorie
29 g Białko
21 g Tłuszcze
5 g Węglowodany
806 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
2
sztuki jajek kurzych
112 g
2
plastry szynki parmeńskiej
30 g
3
sztuki pomidorki koktajlowe
60 g
0,2
sztuki sera mozzarella
30 g
25 g
 roszponki
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki słodkiej papryki
1,5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

338 kcal Kalorie
29 g Białko
21 g Tłuszcze
5 g Węglowodany
806 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Pomidorki koktajlowe kroimy w cienkie plasterki. Szynkę parmeńską kroimy w cienkie paski o długości około 3 cm. Ser kroimy w małą kostkę. Roszponkę płuczemy i osuszamy.

2

Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy 2–3 łyżki wody. Wsypujemy sól, pieprz oraz słodką paprykę według własnego uznania. Całość dokładnie roztrzepujemy widelcem na jednolitą masę jajeczną.

3

Patelnię rozgrzewamy beztłuszczowo na średnim ogniu. Wylewamy całą masę jajeczną, zmniejszamy moc palnika i smażymy bez przykrycia około 3–4 minuty, aż spód się zetnie, a wierzch będzie jeszcze lekko płynny. Jeśli chcemy, możemy przykryć patelnię pokrywką, aby omlet szybciej zaczął się ścinać.

4

Na wierzchu omleta rozkładamy równomiernie pomidorki koktajlowe oraz szynkę parmeńską. Smażymy jeszcze 1–2 minuty, aż jajka się prawie całkowicie zetną, a ser lekko się roztopi.

5

Omlet posypujemy roszponką, następnie ostrożnie zwijamy w rulon i przekładamy na talerz. Podajemy danie na ciepło.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera