Omletowa tortilla
Omlety są idealne na śniadanie. Mogą być w wersji na słono, jak również na słodko. Proponuję przepis na omletową tortillę, który skradnie serca wszystkich smakoszy. Jest to jedna z opcji podania jajek na śniadanie. Przygotowanie jest proste i nie wymaga dużo czasu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
|
2
|
plastry szynki parmeńskiej
30 g
|
|
3
|
sztuki pomidorki koktajlowe
60 g
|
|
0,2
|
sztuki sera mozzarella
30 g
|
|
25 g
|
roszponki
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
0,5
|
łyżeczki słodkiej papryki
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pomidorki koktajlowe kroimy w cienkie plasterki. Szynkę parmeńską kroimy w cienkie paski o długości około 3 cm. Ser kroimy w małą kostkę. Roszponkę płuczemy i osuszamy.
Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy 2–3 łyżki wody. Wsypujemy sól, pieprz oraz słodką paprykę według własnego uznania. Całość dokładnie roztrzepujemy widelcem na jednolitą masę jajeczną.
Patelnię rozgrzewamy beztłuszczowo na średnim ogniu. Wylewamy całą masę jajeczną, zmniejszamy moc palnika i smażymy bez przykrycia około 3–4 minuty, aż spód się zetnie, a wierzch będzie jeszcze lekko płynny. Jeśli chcemy, możemy przykryć patelnię pokrywką, aby omlet szybciej zaczął się ścinać.
Na wierzchu omleta rozkładamy równomiernie pomidorki koktajlowe oraz szynkę parmeńską. Smażymy jeszcze 1–2 minuty, aż jajka się prawie całkowicie zetną, a ser lekko się roztopi.
Omlet posypujemy roszponką, następnie ostrożnie zwijamy w rulon i przekładamy na talerz. Podajemy danie na ciepło.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.