Omletowa tortilla
Omlety są idealne na śniadanie. Mogą być w wersji na słono, jak również na słodko. Proponuję przepis na omletową tortillę, który skradnie serca wszystkich smakoszy. Jest to jedna z opcji podania jajek na śniadanie. Przygotowanie jest proste i nie wymaga dużo czasu.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
338
kcal
Kalorie
29
g
Białko
21
g
Tłuszcze
5
g
Węglowodany
806
mg
Sód
2
g
Błonnik
Składniki
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
2
|
plastry szynki parmeńskiej
30 g
|
3
|
sztuki pomidorki koktajlowe
60 g
|
0,2
|
sztuki sera mozzarella
30 g
|
25 g
|
roszponki
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki słodkiej papryki
1,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
338
kcal
Kalorie
29
g
Białko
21
g
Tłuszcze
5
g
Węglowodany
806
mg
Sód
2
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Jajka mieszamy z odrobiną wody (2-3 łyżki). Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
2
Wylewamy cienką warstwę ciasta na patelnię z rozgrzaną oliwą.
3
Pomidorki kroimy w plasterki, szynkę na paseczki, ser w kostkę. Kładziemy na omlet.
4
Gdy jaja będą już prawie ścięte, nakładamy pokrojone warzywa i rolujemy naleśnika.