Omlet ze szpinakiem podany z chrupiącym pieczywem i kawałkami pomidora
Lubisz śniadania na bazie jajek? Nasz przepis – omlet ze szpinakiem podany z chrupiącym pieczywem i kawałkami pomidora – z pewnością Ci posmakuje! Ta śniadaniowa klasyka łączy w sobie wyrazisty smak jajeczno-szpinakowej bazy z kwaskowatym pomidorem i opiekanym pieczywem. Całość dostarcza mocy energii na dobry początek dnia – i jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C, beta-karotenu oraz likopenu. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajka kurzego
112 g
|
25 g
|
szpinaku
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka rozkłócamy widelcem. Pomidora kroimy na kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej i rozkładamy równomiernie kawałki pomidorów oraz szpinak. Część pomidora można zostawić i zjeść do omleta. Całość zalewamy masą jajeczną, zmniejszamy moc palnika. Posypujemy solą i pieprzem wedle uznania. Patelnię przykrywamy pokrywką.
Omlet smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem do ścięcia masy. Po tym czasie obracamy omlet na drugą stronę i podsmażamy do zarumienienia.
Gotowy omlet przekładamy na talerz i podajemy z pieczywem. Pieczywo podsmażamy do zarumienienia na tej samej patelni lub w opiekaczu.