Omlet ze szpinakiem na parze
Lekkostrawne śniadanie na bazie jajka? Mówisz i masz! Nasz omlet ze szpinakiem na parze to przykład na to, że sposób obróbki ma znaczenie. A standardowo smażony omlet może stać się dużo delikatniejszy, gdy przygotujemy go na parze. Dlatego jeśli masz ochotę na pożywne, a jednocześnie lekkie śniadanie lub kolację koniecznie wypróbuj poniższy przepis na omlet podany z kanapką. To cudowne źródło pełnowartościowego białka, witaminy C, beta-karotenu i żelaza. Czyli innymi słowy: dawka energii szczególnie ważnej, gdy chcesz dobrze zacząć dzień. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jaja kurzego
112 g
|
30 g
|
mąki pszennej
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
50 g
|
szpinaku
|
50 g
|
kajzerki
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
6
|
plastrów szynki z kurczaka
60 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na omlet blendujemy (mąka, jajko, mleko, sól, pieprz).
Do masy dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
W większym garnku zagotowujemy wodę (rozmiar garnka dopasowujemy do patelni, na której będziemy gotować omlet na parze). Na patelnię wylewamy omlet, następnie przykrywamy i gotujemy na parze do równomiernego ścięcia masy. Można również skorzystać z parowaru.
Pomidora obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
Pieczywo nasączamy oliwą, następnie układamy wędlinę i pokrojonego pomidora.
Gotowy omlet podajemy z kanapką.