Omlet ze szpinakiem
Uwielbiasz omlety w każdej postaci? Szukasz inspiracji wytrwanych omletów. Sprawdź mój przepis na omlet ze szpinakiem. Klasyczny omlet z dużą ilością szpinaku i pomidorkami koktajlowymi. Pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie zagości znacznie częściej.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
szpinaku baby
|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
12
|
sztuk pomidorków koktajlowych
240 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Umyty szpinak smażymy na rozgrzanej oliwie (połowa) przez 1-2 minuty.
Jajka energicznie roztrzepujemy widelcem z dodatkiem soli i pieprzu.
Dodajemy szpinak z patelni i mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej.
Wlewamy masę jajeczną ze szpinakiem i układamy połówki pomidorków koktajlowych.
Przykrywamy patelnię pokrywą i podgrzewamy na małym ogniu, aż masa się zetnie (ok. 5 min).
Nakładamy na talerz i cieszymy się naszym omletem. Smacznego!