
Omlet z warzywami
Klasycznie pyszny, sycący i pełen witamin – omlet z warzywami to idealny przepis na wartościowe śniadanie lub kolację. Obok jajek znajdziesz tu bowiem szpinak, cebulę oraz aromatyczne przyprawy. I co najlepsze – całość przygotujesz w 5 minut (+ czas na smażenie). Efekt? Posiłek pełen żelaza, witaminy C, beta-karotenu i polifenoli. Smacznego!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
3
|
sztuki jajek
168 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek na niewielkiej mocy palnika.
Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ją przez około 3-4 minuty, aż zmięknie i się zeszkli.
Dodajemy szpinak na patelnię. Smażymy razem z cebulą przez około 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie i zmniejszy swoją objętość. Odstawiamy patelnię z warzywami na bok.
Do miseczki wbijamy jajka. Doprawiamy je solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i słodką papryką wedle uznania. Roztrzepujemy jajka widelcem lub trzepaczką, aż białka i żółtka się połączą i masa będzie jednolita.
Ponownie rozgrzewamy tę samą patelnię na średnim ogniu.
Wlewamy roztrzepane jajka na patelnię z usmażonymi warzywami. Rozkładamy warzywa równomiernie po całej powierzchni patelni.
Smażymy omlet na małym ogniu, bez przykrycia, przez około 3-5 minut, aż brzegi omletu się zetną, a spód będzie złocisty. Gdy wierzch omletu zacznie się ścinać, ale nadal będzie lekko płynny, możemy go delikatnie złożyć na pół za pomocą łopatki lub przewrócić na drugą stronę, jeśli wolimy bardziej ścięty. Smażymy jeszcze przez około 1-2 minuty, aż jajka będą całkowicie ścięte.