 
      Omlet z suszonymi pomidorami, pieczarkami i bazylią
Masz ochotę na omlet, ale jesteś na diecie wegańskiej? Z nami to nie problem! Wypróbuj poniższy przepis na omlet z suszonymi pomidorami, pieczarkami i bazylią, a przekonasz się, że perfekcyjny omlet wcale nie musi zawierać jajek. Wykonane według poniższych wskazówek danie, idealnie sprawdzi się jako śniadanie, kolacja, czy podwieczorek w wersji wytrawnej – spróbuj koniecznie!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            2
           | 
              sztuki jajek
             
                112 g
               | 
| 
            2
           | 
              sztuki suszonych pomidorów
             
                40 g
               | 
| 
            2
           | 
              sztuki pieczarek
             
                40 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              sztuki cebuli
             
                40 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki bazylii
             
                2 g
               | 
| 
            0,2
           | 
              szklanki letniej wody
             
                60 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli 
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                5 g
               | 
| Do podania: | |
| 
            2
           | 
              kromki chleba żytniego razowego
             
                60 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka pomidora
             
                160 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Suszone pomidory kroimy w małe kawałki.
Patelnię rozgrzewamy z oliwą na średniej mocy palnika. Wrzucamy cebulę i smażymy bez przykrycia przez około 2 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy razem przez kolejne 3 minuty do zmięknięcia i zrumienienia. Na końcu dodajemy suszone pomidory i smażymy jeszcze 1 minutę, aby składniki się połączyły.
W misce roztrzepujemy jajka z letnią wodą. Dodajemy sól, pieprz oraz bazylię suszoną według własnego uznania. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Zmniejszamy moc palnika do małej, a następnie wlewamy masę jajeczną na patelnię z podsmażonymi warzywami. Smażymy bez przykrycia przez około 3 minuty, aż spód się zetnie.
Gdy wierzch jest jeszcze lekko wilgotny, delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę (najwygodniej przy pomocy łopatki) i smażymy przez kolejne 2–3 minuty, aż omlet będzie złocisty i całkowicie ścięty w środku.
Pomidora kroimy na mniejsze kawałki.
Gotowy omlet przekładamy na talerz. Podajemy z pieczywem i warzywami.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        