Omlet z suszonymi pomidorami, pieczarkami i bazylią
Masz ochotę na omlet, ale jesteś na diecie wegańskiej? Z nami to nie problem! Wypróbuj poniższy przepis na omlet z suszonymi pomidorami, pieczarkami i bazylią, a przekonasz się, że perfekcyjny omlet wcale nie musi zawierać jajek. Wykonane według poniższych wskazówek danie, idealnie sprawdzi się jako śniadanie, kolacja, czy podwieczorek w wersji wytrawnej – spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jajek
112 g
|
2
|
sztuki suszonych pomidorów
40 g
|
2
|
sztuki pieczarek
40 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
0,2
|
szklanki letniej wody
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jajka mieszamy z wodą i przyprawami.
Pieczarki, cebulę i pomidory suszone kroimy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy do ciasta.
Ciasto wlewamy na patelnię i smażymy przez 3 minuty. Następnie przewracamy i smażymy przez kolejne 3 minuty.
Gotowy omlet podajemy z pieczywem i świeżym pomidorem.