Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .*
Sprawdź ofertę.
Omlet z suszonymi pomidorami, pieczarkami i bazylią

Omlet z suszonymi pomidorami, pieczarkami i bazylią

Masz ochotę na omlet, ale jesteś na diecie wegańskiej? Z nami to nie problem! Wypróbuj poniższy przepis na omlet z suszonymi pomidorami, pieczarkami i bazylią, a przekonasz się, że perfekcyjny omlet wcale nie musi zawierać jajek. Wykonane według poniższych wskazówek danie, idealnie sprawdzi się jako śniadanie, kolacja, czy podwieczorek w wersji wytrawnej – spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 9 ocen)
Omlet z suszonymi pomidorami, pieczarkami i bazylią
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

481 kcal Kalorie
23 g Białko
23 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
656 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
2
sztuki jajek
112 g
2
sztuki suszonych pomidorów
40 g
2
sztuki pieczarek
40 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
0,5
łyżeczki bazylii
2 g
0,2
szklanki letniej wody
60 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Do podania:

2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
1
sztuka pomidora
160 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

481 kcal Kalorie
23 g Białko
23 g Tłuszcze
52 g Węglowodany
656 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka. Suszone pomidory kroimy w małe kawałki.

2

Patelnię rozgrzewamy z oliwą na średniej mocy palnika. Wrzucamy cebulę i smażymy bez przykrycia przez około 2 minuty, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy razem przez kolejne 3 minuty do zmięknięcia i zrumienienia. Na końcu dodajemy suszone pomidory i smażymy jeszcze 1 minutę, aby składniki się połączyły.

3

W misce roztrzepujemy jajka z letnią wodą. Dodajemy sól, pieprz oraz bazylię suszoną według własnego uznania. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.

4

Zmniejszamy moc palnika do małej, a następnie wlewamy masę jajeczną na patelnię z podsmażonymi warzywami. Smażymy bez przykrycia przez około 3 minuty, aż spód się zetnie.

5

Gdy wierzch jest jeszcze lekko wilgotny, delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę (najwygodniej przy pomocy łopatki) i smażymy przez kolejne 2–3 minuty, aż omlet będzie złocisty i całkowicie ścięty w środku.

6

Pomidora kroimy na mniejsze kawałki.

7

Gotowy omlet przekładamy na talerz. Podajemy z pieczywem i warzywami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera