
Omlet z kurkami
Sezon na kurki w pełni? Warto to wykorzystać! Na przykład stawiając na prosty przepis na omlet z kurkami, czyli cudownie pyszny przepis na letnie śniadanie albo kolację. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 20 minut, a obłędny smak sprawia, że czas na posiłek staje się najprzyjemniejszym momentem dnia. Co więcej, omlet z kurkami to nie tylko smak, ale także składniki odżywcze. W tym żelazo, witamina D, miedź czy błonnik. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
2
|
sztuki jajek
112 g
|
100 g
|
kurek
|
0,2
|
szklanki mleka
50 g
|
2
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
30 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kurki dokładnie oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Wrzucamy kurki i smażymy bez przykrycia przez około 5–7 minut, aż odparują, zmiękną i lekko się zarumienią. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
W miseczce widelcem roztrzepujemy jajka z mlekiem i mąką, dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy bez grudek.
Wlewamy masę jajeczną na patelnię z podsmażonymi kurkami. Zmniejszamy ogień na mały i smażymy bez przykrycia przez około 4–5 minut, aż spód się zetnie, a wierzch pozostanie lekko wilgotny.
Gotowy omlet przekładamy na talerz i podajemy z pieczywem. Omlet opcjonalnie możemy posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.