Nuggetsy z kotletów sojowych z pieczonymi ziemniakami i sałatką colesław
Chrupiące i soczyste nuggetsy z kotletów sojowych z pieczonymi ziemniakami i sałatką colesław to sposób na posiłek rodem z popularnego fast-foodu. Tyle że w…wersji wege! To idealny sposób, żeby zaspokoić apetyt na fast-food, bez zamartwiania się o nadmiarowe kalorie i litry ukrytego tłuszczu. Spróbuj koniecznie! Obiecujemy, że pokochasz ten smak. :)
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
4
|
sztuki kotletów sojowych
24 g
|
2
|
łyżeczki przyprawy gyros
10 g
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Surówka: |
|
220 g
|
białej kapusty
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
1
|
łyżka majonezu wegańskiego
25 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
ketchup: |
|
0,5
|
opakowania pomidorów z puszki
200 g
|
1
|
łyżka octu jabłkowego
10 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kapustę siekamy na drobne paski, lub ścieramy ją na tarce na drobnych oczkach. Do kapusty dodajemy startą marchewkę, jabłko, posiekaną natkę pietruszki, musztardę, majonez, sól, pieprz i całość mieszamy.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Przyprawione ziemniaki układamy obok siebie na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15 – 20 minut, aż będą rumiane.
Kotlety sojowe gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Ugotowane kotlety przyprawiamy przyprawą i panierujemy w bułce tarte. Panierowane kotleciki układamy na blaszce z wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 minut, aż zrobią się lekko rumiane.
Przygotowujemy domowy ketchup. Siekamy czosnek i cebulę. W rondelku rozgrzewamy odrobinę oliwy i dusimy na niej czosnek i cebulę. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Gotowy sos miksujemy na gładko i przyprawiamy solą, pieprzem, ksylitolem i octem jabłkowym.
Nuggetsy podajemy z pieczonymi ziemniaczkami surówką colesław i domowym ketchupem. Smacznego!