Nuggetsy z ciecierzycy z sałatką i sosem
Nuggetsy w wersji wege? Mówisz i masz! Nuggetsy z ciecierzycy z sałatką i sosem to przepis na wegański, zdrowy fast food. Do ich przygotowania potrzebne Ci będą: ciecierzyca, ubita na pianę zalewa po ciecierzycy, przyprawy i płatki owsiane. Takie nuggetsy świetnie smakują podane z sosem jogurtowo-majonezowym, sałatą i rzodkiewką. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu moc polifenoli, witamin z grupy B, żelaza, magnezu czy wapnia. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Nuggetsy: |
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
15
|
łyżek płatków owsianych
150 g
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
Panierka: |
|
6
|
łyżek bułki tartej
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do smażenia: |
|
4
|
łyżeczki oleju rzepakowym
20 g
|
Sos: |
|
0,5
|
opakowania skyru
75 g
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
0,5
|
łyżki sosu Sriracha
5 g
|
Sałatka: |
|
125 g
|
miksu sałat
|
6
|
sztuk rzodkiewek
90 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odsączamy na sitku. Zalewę przelewamy do szklanki (potrzebujemy ok. 0,5 szklanki zalewy).
Zalewę ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Płatki blendujemy.
Ciecierzycę delikatnie blendujemy, tak, aby pozostały grudki.
Do ciecierzycy dodajemy pianę (ubitą zalewę), dodajemy płatki owsiane. Mieszamy i odstawiamy na parę minut.
Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie nuggetsy, obtaczamy w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju.
Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy: jogurt, majonez i sos.
Na talerzu układamy sałatę, kawałki warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Gotowe nuggestry podajemy z sosem i sałatką.