Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Nuggetsy z ciecierzycy z sałatką i sosem

Nuggetsy z ciecierzycy z sałatką i sosem

Nuggetsy w wersji wege? Mówisz i masz! Nuggetsy z ciecierzycy z sałatką i sosem to przepis na wegański, zdrowy fast food. Do ich przygotowania potrzebne Ci będą: ciecierzyca, ubita na pianę zalewa po ciecierzycy, przyprawy i płatki owsiane. Takie nuggetsy świetnie smakują podane z sosem jogurtowo-majonezowym, sałatą i rzodkiewką. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu moc polifenoli, witamin z grupy B, żelaza, magnezu czy wapnia. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Nuggetsy z ciecierzycy z sałatką i sosem
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

537 kcal Kalorie
16 g Białko
25 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
877 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki

Nuggetsy:

240 g
 ciecierzycy konserwowej
15
łyżek płatków owsianych
150 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
0,5
łyżeczki majeranku
2 g

Panierka:

6
łyżek bułki tartej
60 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do smażenia:

4
łyżeczki oleju rzepakowym
20 g

Sos:

0,5
opakowania skyru
75 g
2
łyżeczki majonezu
20 g
0,5
łyżki sosu Sriracha
5 g

Sałatka:

125 g
 miksu sałat
6
sztuk rzodkiewek
90 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

537 kcal Kalorie
16 g Białko
25 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
877 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ciecierzycę odsączamy na sitku. Zalewę przelewamy do szklanki (potrzebujemy ok. 0,5 szklanki zalewy).

2

Zalewę ubijamy mikserem na sztywną pianę.

3

Płatki blendujemy.

4

Ciecierzycę delikatnie blendujemy, tak, aby pozostały grudki.

5

Do ciecierzycy dodajemy pianę (ubitą zalewę), dodajemy płatki owsiane. Mieszamy i odstawiamy na parę minut.

6

Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie nuggetsy, obtaczamy w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju.

7

Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy: jogurt, majonez i sos.

8

Na talerzu układamy sałatę, kawałki warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

9

Gotowe nuggestry podajemy z sosem i sałatką.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.