Niskowęglowodanowe sushi

Niskowęglowodanowe sushi

Czy da się przygotować sushi w wersji low-carb? Jak najbardziej! A dowodem jest nasz przepis na niskowęglowodanowe sushi. Kluczem jest tu eliminacja ryżu i zastąpienie go…plastrami ogórka z serkiem śmietankowym. Do tego typowe dodatki takie jak łosoś, marchewka czy sos sojowy i gotowe. Czeka na Ciebie klasyka kuchni japońskiej z jedynie 14 gramami węglowodanów w porcji. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Niskowęglowodanowe sushi
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Low carb Low carb
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

383 kcal Kalorie
27 g Białko
26 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
1268 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 świeżego łososia
1
sztuka świeżego ogórka
150 g
1
sztuka marchwi
80 g
2
łyżki serka śmietankowego
50 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka szczypiorku
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

383 kcal Kalorie
27 g Białko
26 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
1268 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Z łososia usuwamy skórę i kroimy w średniej grubości kostkę.

2

Ogórka dokładnie myjemy i bez obierania, za pomocą obieraczki do warzyw kroimy na bardzo cienkie, podłużne paski.

3

Marchew obieramy i kroimy w cienkie słupki.

4

Na desce układamy paski ogórka, tak, aby lekko na siebie zachodziły.

5

Plastry ogórka równomiernie smarujemy serkiem kanapkowym. Na jednym końcu plastrów ogórka rozkładamy marchew i rybę – w poprzek ogórka. Posypujemy szczypiorkiem i zwijamy plastry ogórka ciasno w rulon, zaczynając od strony, gdzie leżą dodatki.

6

Zwijamy w rulon (zwijamy wzdłuż długości pasków ogórka). Gotowy rulon kroimy w ok. 1,5 cm plastry.

7

Kawałki sushi zjadamy z sosem sojowym (jeżeli pozostaną nam kawałki ryby lub marchewki to podajemy obok sushi).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera