Nieżeberka bbq z tempehu
Żeberka…bez mięsa? Tak to możliwe! Postaw na nasz przepis na nieżeberka z bbq z tempehu, a przekonasz się, że taka wersja „żeberek” jest naprawdę pyszna. Zamiast mięsa bazą do wykonania tego wegańskiego obiadu jest tempeh – czyli fermentowany produkt wytwarzany z ziaren soi. Do tego marynata na bazie miodu, oliwy, sosu barbecue i sosu sojowego i gotowe – aromatyczne nieżeberka już czekają, aż je zjesz. Całość warto podać z ryżem i świeżymi warzywami – my polecamy ogórka. Koniecznie wypróbuj!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1,5
|
porcji tempehu
150 g
|
40 g
|
ryżu basmati
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
Marynata: |
|
4
|
łyżeczki sosu barbecue
40 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,3
|
szklanki wody
65 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
W miseczce dokładnie łączymy składniki marynaty.
W garnku zagotowujemy wodę i umieszczamy na nim sito. Tempeh podgotowujemy na parze na sitku przez ok. 10-15 minut.
Tak przygotowany tempeh kroimy w średniej grubości paski i przekładamy do miski.
Paski tempehu zalewamy marynatą, ok. 2 łyżki marynaty pozostawiamy na koniec do polania dania. Kawałki marynujemy przez minimum 30 minut.
Gdy tempeh jest już zamarynowany, przekładamy go razem z marynatą na suchą, nieprzywierającą patelnię i podsmażamy kawałki do zarumienienia.
Gotowe „nieżeberka” przekładamy na talerz, podajemy razem z ryżem i plasterkami ogórka. Całość polewamy pozostawioną marynatą.