Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Nieżeberka bbq z tempehu

Nieżeberka bbq z tempehu

Żeberka…bez mięsa? Tak to możliwe! Postaw na nasz przepis na nieżeberka z bbq z tempehu, a przekonasz się, że taka wersja „żeberek” jest naprawdę pyszna. Zamiast mięsa bazą do wykonania tego wegańskiego obiadu jest tempeh – czyli fermentowany produkt wytwarzany z ziaren soi. Do tego marynata na bazie miodu, oliwy, sosu barbecue i sosu sojowego i gotowe – aromatyczne nieżeberka już czekają, aż je zjesz. Całość warto podać z ryżem i świeżymi warzywami – my polecamy ogórka. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Nieżeberka bbq z tempehu
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

607 kcal Kalorie
35 g Białko
22 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
1535 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
1,5
porcji tempehu
150 g
40 g
 ryżu basmati
0,5
sztuki ogórka
75 g

Marynata:

4
łyżeczki sosu barbecue
40 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,3
szklanki wody
65 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

607 kcal Kalorie
35 g Białko
22 g Tłuszcze
73 g Węglowodany
1535 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

W miseczce dokładnie łączymy składniki marynaty.

3

W garnku zagotowujemy wodę i umieszczamy na nim sito. Tempeh podgotowujemy na parze na sitku przez ok. 10-15 minut.

4

Tak przygotowany tempeh kroimy w średniej grubości paski i przekładamy do miski.

5

Paski tempehu zalewamy marynatą, ok. 2 łyżki marynaty pozostawiamy na koniec do polania dania. Kawałki marynujemy przez minimum 30 minut.

6

Gdy tempeh jest już zamarynowany, przekładamy go razem z marynatą na suchą, nieprzywierającą patelnię i podsmażamy kawałki do zarumienienia.

7

Gotowe „nieżeberka” przekładamy na talerz, podajemy razem z ryżem i plasterkami ogórka. Całość polewamy pozostawioną marynatą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.