
Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Czy wiesz, że idealne naleśniki wcale nie muszą być słodkie? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na naleśniki z kurczakiem i warzywami, żeby się o tym przekonać! Danie to świetnie sprawdzi się jako oryginalny obiad, kolacja, czy wytrawny podwieczorek, dostarczając jednocześnie mocy niezbędnych składników odżywczych – i to wszystko, w formie pysznej, idealnie przyprawionej potrawy.

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Ciasto: |
|
10
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g
|
15
|
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g
|
1
|
szklanka mleka 2%
250 g
|
1
|
szklanka napoju ryżowego
250 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
0,5
|
szklanki wody gazowanej
125 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Nadzienie: |
|
400 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
sztuki papryki czerwonej
340 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
0,4
|
opakowania passaty pomidorowej
250 g
|
1
|
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
łyżeczka mielonej kolendry
2 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
0,5
|
łyżeczki płatków chilli
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą, odstawiamy na około 7-10 minut i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
Przygotowujemy nadzienie do naleśników. Kroimy paprykę czerwoną oraz cebulę czerwoną w niewielką kostkę.
Kurczaka kroimy w cienkie paski, średniej długości polewamy olejem i przyprawiamy wedle uznania solą, pieprzem , płatkami chilli, wędzoną papryką oraz kolendrą suszoną i odstawiamy.
Mięso smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez 5 minut. Dodajemy paprykę czerwoną oraz cebulę czerwoną, podsmażamy przez kolejne 5 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz czosnek granulowany. Całość dusimy przez około 7-8 minut i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem .
Naleśniki przekładamy przygotowanym nadzieniem i zawijamy.
Smacznego!