Naleśniki z jabłkami
Naleśniki to zdecydowanie jedno z tych słodkich dań, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeżeli, tak jak my, kochasz tę klasyczną potrawę, ale jesteś na diecie i szukasz przepisu, który możesz wykorzystać w swojej kuchni, nasze naleśniki z jabłkami są właśnie dla Ciebie! Przygotowane na bazie mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem niskokalorycznego ksylitolu, danie to świetnie sprawdzi się jako podwieczorek lub drugie śniadanie dla całej rodziny.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
15
|
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
0,8
|
szklanki mleka 2%
200 g
|
0,6
|
szklanki wody gazowanej
150 g
|
3
|
sztuki jabłek
450 g
|
0,5
|
sztuki soku z cytryny
40 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,3
|
łyżki ksylitolu
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto łączymy ze sobą za pomocą miksera, aż do momentu uzyskania jednolitej masy. Smażymy naleśniki na patelni.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy cynamonem i polewamy sokiem z cytryny.
Przekładamy do rondelka lub na patelnię, dodajemy skórkę cytryny i dusimy około 10-15 minut.
Naleśniki smarujemy jabłkami, zawijamy i posypujemy pudrem z ksylitolu.