
Naleśniki z indykiem i pastą warzywną
Lubisz naleśniki? Również te wytrawne? Z naszym przepisem możesz je jeść także na diecie lekkostrawnej! Naleśniki z indykiem i pastą warzywną to pyszny pomysł na obiad – sycący i pełen smaku. Podane z pastą z warzyw korzeniowych oraz papryki, indykiem i mozzarellą smakują wręcz obłędnie, a także dostarczają mocy białka, wapnia, beta-karotenu, witaminy C czy witaminy B12. Z pewnością pokochają je i dzieci, i dorośli. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki naleśników lekkostrawnych
130 g
|
150 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
0,5
|
opakowania mozzarelli
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow-lekkostrawnych/
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół; termoobieg 180°C).
Marchew i pietruszkę obieramy. Następnie razem z papryką (bez gniazda nasiennego) kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą i pieprzem wedle uznania. Pieczemy przez około 25–30 minut, aż warzywa będą miękkie (sprawdzamy nakłuwając widelcem).
Po upieczeniu zdejmujemy skórkę z papryki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski i blendujemy na gładką pastę z oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i ziołami prowansalskimi według własnego smaku. Można też je dokładnie rozgnieść widelcem i wymieszać z przyprawami i oliwą. Jeśli konsystencja pasty jest zbyt gęsta, dolewamy stopniowo ciepłą wodę do uzyskania preferowanej gęstości.
Indyka kroimy w drobną kostkę (ok. 1,5 cm), posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku.
Do garnka wlewamy około 2-3 cm wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Mięso umieszczamy w sitku lub koszyku do gotowania na parze (tak, by nie dotykało wody), przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 12-15 minut, aż mięso stanie się całkowicie jasne w środku i miękkie. W połowie czasu można delikatnie przemieszać. Możemy również skorzystać z parowaru i postępować zgodnie z instrukcją sprzętu.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na naleśnikach rozsmarowujemy porcję pasty warzywnej. Na środku układamy kawałki indyka i posypujemy serem. Składamy naleśniki na pół lub zawijamy w rulon.
Przed podaniem możemy delikatnie podsmażyć naleśniki z dwóch stron, na suchej patelni, na małym ogniu. Smażymy do momentu zrumienienia naleśników.