Naleśniki meksykańskie
Lubisz wytrawne naleśniki? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na wyraziste i aromatyczne naleśniki meksykańskie! Ta inspirowana kuchnią Ameryki Środkowej potrawa, to połączenie smaków charakterystycznych dla kuchni Meksyku z delikatnym, pełnoziarnistym ciastem naleśnikowym. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
15
|
łyżek mąki pełnoziarnistej
150 g
|
2
|
sztuki jajek kurzych
112 g
|
0,8
|
szklanki mleka 1,5%
200 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
400 g
|
mięsa mielonego drobiowego
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
łyżeczka kolendry suszonej
2 g
|
3
|
łyżeczki czosnku granulowanego
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, wodę i sól. Miksujemy na gładkie ciasto i smażymy naleśniki.
Mięso łączymy z przyprawami w misce i odstawiamy.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy drobno pokrojoną paprykę i cebulę przez 5 minut, następnie odkładamy na bok.
Na tej samej patelni podsmażamy mięso około 7 min. następnie dodajemy warzywa i całość zalewamy pomidorami i gotujemy około 7-8 minut dosyć intensywnie, żeby nadmiar wody odparował.
Naleśniki przekładamy farszem i składamy w trójkąty.
Smacznego!