
Mus czekoladowy z tofu
Czy wiesz, że tofu świetnie sprawdza się nie tylko na słono, ale także na słodko? Naprawdę! A dowodem jest nasz przepis na mus czekoladowy z tofu, czyli cudownie dekadencki deser idealny dla czekoladoholików. Jego sekret tkwi w połączeniu tofu blendowanego z kakao, miodem, odrobiną soli oraz mlekiem, którego efektem jest mega głęboki, super czekoladowy smak. Do tego soczyste borówki i gotowe! Czeka na Ciebie deser pełen wapnia, żelaza i białka. Smacznego!

Kategorie







Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1,5
|
łyżki kakao
15 g
|
2
|
łyżki odżywki białkowej
20 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,3
|
łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 g
|
0,2
|
szklanki mleka roślinnego
50 g
|
100 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu kruszymy palcami i przekładamy do wysokiego naczynia lub blendera.
Dodajemy kakao, odżywkę białkową, miód, sól i ekstrakt waniliowy. Dosładzamy erytrolem według własnego uznania. Wlewamy mleko i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, możemy dodać odrobinę więcej mleka lub zimnej wody podczas blendowania.
Przekładamy mus do miseczki lub pucharka. Wierzch dekorujemy owocami.
Pudding możemy podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce (przez ok. 30 min).