Mug cake
Czy wiesz, że mug cake to idealny przepis na kreatywny deser? Perfekcyjny na wieczór spędzony pod kocem, z ulubionym serialem albo książką. Czym jest nasz mug cake? To nic innego jak delikatne ciastko z kawałkami czekolady podane w…kubku! To świetne rozwiązanie dla tych, którzy mają ochotę na słodkie co nieco i wiedzą, że upieczenie całej blaszki ciasta nie będzie dobrym pomysłem. Spróbuj, a przekonasz się, jakie to proste!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
533
kcal
Kalorie
14
g
Białko
30
g
Tłuszcze
41
g
Węglowodany
303
mg
Sód
5
g
Błonnik
Składniki
1,5
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
20 g
|
1,5
|
łyżki mąki pszennej
20 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1,5
|
łyżki ksylitolu
20 g
|
0,1
|
szklanki mleka
35 g
|
3
|
łyżeczki oleju
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,2
|
sztuki czekolady gorzkiej
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
533
kcal
Kalorie
14
g
Białko
30
g
Tłuszcze
41
g
Węglowodany
303
mg
Sód
5
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 2 min.
1
Składniki ciasta mieszamy ze sobą, aż się połączą. Przekładamy do szerszego kubka o pojemności ok 300-400 ml. Na wierzchu układamy czekoladę.
2
Pieczemy ciastko w mikrofali przez 90-120 sekund, na najwyższej mocy.