Muffiny śniadaniowe
Alternatywa dla kanapek i owsianek – propozycja na szybkie, ale niebanalne śniadanie. Muffiny śniadaniowe można zaserwować w weekend, ale jak najbardziej nadają się na codzienne śniadanie. Cudownie smakują zarówno na ciepłko, jak również na zimno.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
plastry boczku
30 g
|
2
|
łyżki sera koziego
30 g
|
3
|
sztuki jajek kurzych
168 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
1
|
ząbek startego czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki posiekanego szczypiorku
10 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Paprykę, cebulę i ser kozi kroimy w kosteczkę.
Jaja roztrzepujemy w misce z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy razem.
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na suchej patelni.
Foremki na muffinki smarujemy olejem.
Foremki napełniamy masą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy przez 20 minut.
Gotowe babeczki nakładamy na talerz i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!