Muffiny śniadaniowe

Muffiny śniadaniowe

Alternatywa dla kanapek i owsianek – propozycja na szybkie, ale niebanalne śniadanie. Muffiny śniadaniowe można zaserwować w weekend, ale jak najbardziej nadają się na codzienne śniadanie. Cudownie smakują zarówno na ciepło, jak również na zimno. Babeczki śniadaniowe – koniecznie je wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,53/5
(z 45 ocen)
Muffiny śniadaniowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

461 kcal Kalorie
31 g Białko
32 g Tłuszcze
13 g Węglowodany
780 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
2
plastry boczku
30 g
2
łyżki sera koziego
30 g
3
sztuki jajek kurzych
168 g
0,5
sztuki czerwonej papryki
85 g
1
ząbek startego czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki posiekanego szczypiorku
10 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

461 kcal Kalorie
31 g Białko
32 g Tłuszcze
13 g Węglowodany
780 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni tryb góra-dół lub 160 stopni dla termoobiegu.

2

Paprykę czerwoną, cebulę oraz ser kozi kroimy w drobną kosteczkę (ok. 0,5 cm). Szczypiorek drobno siekamy.

3

Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą widelca. Doprawiamy startym czosnkiem, solą oraz pieprzem wedle uznania. Dodajemy paprykę czerwoną, cebulę oraz ser kozi, mieszamy do połączenia składników.

4

Foremki na muffinki o standardowej wielkości smarujemy olejem.

5

Foremki napełniamy masą do ok. 3/4 wysokości i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 20 minut do całkowitego ścięcia jajek i zrumienienia wierzchu.

6

Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na suchej patelni, na średnim ogniu do zrumienienia i powstania skwarków. Przekładamy skwarki na ręcznik papierowy.

7

Gotowe babeczki wykładamy ciepłe na talerz i posypujemy boczkiem oraz szczypiorkiem.

Muffiny śniadaniowe, czyli pomysłowy posiłek na początek dnia

Masz dość nudnych śniadań? Szukasz czegoś zdrowego i smacznego? Mamy coś dla Ciebie! Oto muffinki śniadaniowe, które przygotujesz w 30 minut. Mają aż 31 gramów białka w porcji, a także nie zawierają glutenu. Świetnie sprawdzą się też dla najmłodszych. Koniecznie je przetestuj!

Idealne do lunchboxa babeczki śniadaniowe

Sporo osób na diecie ma problem z... jedzeniem w pracy. Gotowce ze sklepów są nie tylko drogie, ale miewają też wątpliwe składy. W takiej sytuacji najlepiej sięgnąć po sycące, wcześniej przygotowane muffiny śniadaniowe. Warto od razu zrobić ich więcej, bo z pewnością posmakują również najmłodszym.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera