
Muffiny jajeczne ze szpinakiem, papryką i szynką
Ciastko na śniadanie? Postaw na wytrawne muffiny – a konkretnie: na muffiny jajeczne ze szpinakiem, papryką i szynką. Ten przepis na kreatywny posiłek to idealna alternatywa dla fanów takich dań jak omlet czy jajecznica – a do tego źródło żelaza, beta-karotenu czy witaminy C. Jego sekret? Tkwi w połączeniu jajecznej bazy z rozpływającą się w ustach mozzarellą, wyrazistą szynką z kurczaka, warzywami i przyprawami. Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
4
|
sztuki jajek
224 g
|
50 g
|
szpinaku
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
5
|
plastrów szynki z kurczaka
50 g
|
0,5
|
opakowania sera mozzarella
60 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Do podania: |
|
3
|
kromki chleba żytniego
90 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra–dół (lub 160°C termoobieg).
Foremki do muffinek (o standardowej wielkości) wykładamy papilotkami.
Szpinak drobno siekamy, paprykę czerwoną oraz szynkę z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu i podsmażamy przez 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną, a szynka się zarumieni. Doprawiamy solą, pieprzem oraz wędzoną papryką według własnego uznania. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
W misce rozbijamy jajka i dokładnie je roztrzepujemy trzepaczką. Doprawiamy pieprzem oraz solą według własnego smaku. Dodajemy podsmażone składniki oraz pokruszony ser. Mieszamy, aby składniki dobrze się połączyły.
Wlewamy masę jajeczną do przygotowanych foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości.
Wstawiamy foremki do piekarnika i pieczemy przez 15–20 minut, aż muffiny się zetną i zrumienią na wierzchu.
Muffiny jajeczne podajemy na ciepło z pieczywem. Wierzch muffinek posypujemy natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.