Muffinki z borówkami
Proste, puszyste i idealne do zabrania ze sobą w drogę – takie są nasze muffinki z borówkami, czyli przepis na klasyczny deser w wersji fit. Dzięki dodatkowi mąki pełnoziarnistej muffinki bogate są w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Za to zamiana cukru na ksylitol obniża ich kaloryczność. Całość dopełniają soczyste borówki, czyli super źródło przeciwutleniaczy. Taki deser posmakuje zarówno starszym, jak i młodszym członkom rodziny. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6,7
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
|
8,3
|
łyżki mąki pszennej
100 g
|
6
|
łyżek ksylitolu
90 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szklanka mleka roślinnego
250 g
|
24
|
łyżeczki oleju rzepakowego
120 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
200 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia.
W misce mieszamy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce mieszamy mleko, olej, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.
Mokre składniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy, do połączenia składników.
Dodajemy owoce i mieszamy.
Ciasto przekładamy do papilotek (do 3/4 wysokości).
Pieczemy 20-25 minut, do „suchego patyczka”.
Gotowe muffinki pozostawiamy jeszcze na parę minut w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiach.