Muffinki z borówkami

Muffinki z borówkami

Proste, puszyste i idealne do zabrania ze sobą w drogę – takie są nasze muffinki z borówkami, czyli przepis na klasyczny deser w wersji fit. Dzięki dodatkowi mąki pełnoziarnistej muffinki bogate są w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Za to zamiana cukru na ksylitol obniża ich kaloryczność. Całość dopełniają soczyste borówki, czyli super źródło przeciwutleniaczy. Taki deser posmakuje zarówno starszym, jak i młodszym członkom rodziny. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Muffinki z borówkami
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

500 kcal Kalorie
6 g Białko
32 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
157 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
6,7
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
100 g
8,3
łyżki mąki pszennej
100 g
6
łyżek ksylitolu
90 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szklanka mleka roślinnego
250 g
24
łyżeczki oleju rzepakowego
120 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
200 g
 borówek

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

500 kcal Kalorie
6 g Białko
32 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
157 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Mleko wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.

2

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

3

Formę do muffinek wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia.

4

W misce mieszamy mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i sól.

5

W drugiej misce mieszamy mleko, olej, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny.

6

Mokre składniki przelewamy do suchych i delikatnie mieszamy, do połączenia składników.

7

Dodajemy owoce i mieszamy.

8

Ciasto przekładamy do papilotek (do 3/4 wysokości).

9

Pieczemy 20-25 minut, do „suchego patyczka”.

10

Gotowe muffinki pozostawiamy jeszcze na parę minut w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiach.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.