Młode ziemniaki z ogórkami małosolnymi i kotletem drobiowym
Wiosna to sezon na nowalijki – a pod koniec maja i w czerwcu do ich grona dołączają młode ziemniaki o delikatnym smaku i aksamitnej teksturze. Te niepozorne warzywa są idealną bazą obiadową w upalne dni. Dowód? Nasz przepis na młode ziemniaki z ogórkami małosolnymi. Chrupiące kotlety z mięsa drobiowego łączą się tu w pyszną całość z lekkimi ziemniaczkami i orzeźwiającym ogórkiem, tworząc pełnowartościowy obiad. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
2
|
sztuki ogórków małosolnych
100 g
|
Kotlet: |
|
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,3
|
szklanki mleka
75 g
|
2
|
łyżki bułki tartej
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
Do podania: |
|
2
|
łyżeczki posiekanego koperku
8 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.
Mięso rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mleku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z dwóch stron.
Na talerzu układamy ziemniaki, kotlet i pokrojone ogórki. Przed podaniem posypujemy koperkiem.