Mintaj w orzechach
Szukasz oryginalnej propozycji na obiad z rybą w roli głównej? Nasz mintaj w orzechach z pewnością Ci posmakuje! Wykonana według poniższych wskazówek potrawa to absolutnie pyszne połączenie pełnych witamin warzyw, delikatnego, mięsa mintaja i bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe orzechów włoskich. Jest to idealna propozycja na obiad, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci, z pewnością zagości on więc w Twoim jadłospisie na dłużej!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mintaja
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
2
|
sztuki marchewki
90 g
|
1
|
sztuka pietruszki
50 g
|
250 g
|
brokuła
|
1
|
sztuka cebuli
110 g
|
1
|
sztuka selera
200 g
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.
Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości kostkę, brokuła dzielimy na różyczki.
Warzywa układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 15 minut w trybie termoobieg.
Orzechy i natkę pietruszki blendujemy ze sobą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Rybę obtaczamy w powstałej masie i układamy na warzywach, pieczemy przez kolejne 15 minut.