Mintaj w orzechach
Szukasz oryginalnej propozycji na obiad z rybą w roli głównej? Nasz mintaj w orzechach z pewnością Ci posmakuje! Wykonana według poniższych wskazówek potrawa to absolutnie pyszne połączenie pełnych witamin warzyw, delikatnego, mięsa mintaja i bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe orzechów włoskich. Jest to idealna propozycja na obiad, który pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci, z pewnością zagości on więc w Twoim jadłospisie na dłużej!
        Kategorie
          
          
          
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               mintaja
             
                       | 
          
| 
           
            6
           
         | 
        
           
              sztuk ziemniaków
             
                          
                420 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki marchewki
             
                          
                90 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka pietruszki
             
                          
                50 g
               
                       | 
          
| 
           
            250 g 
           
         | 
        
           
               brokuła
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cebuli
             
                          
                110 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka selera
             
                          
                200 g
               
                       | 
          
| 
           
            30 g 
           
         | 
        
           
               orzechów włoskich
             
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka papryki słodkiej
             
                          
                3 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              sztuki liści laurowych
             
                          
                2 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka rozmarynu
             
                          
                3 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki natki pietruszki
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli 
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.
Wszystkie warzywa kroimy w podobnej wielkości kostkę, brokuła dzielimy na różyczki.
Warzywa układamy na blaszce, skrapiamy oliwą, posypujemy przyprawami. Pieczemy przez 15 minut w trybie termoobieg.
Orzechy i natkę pietruszki blendujemy ze sobą, dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Rybę obtaczamy w powstałej masie i układamy na warzywach, pieczemy przez kolejne 15 minut.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.