Mini serniczki z dynią i jabłkiem
Nie ma bardziej jesiennego, sezonowego duetu niż jabłko i dynia. Ich smaki idealnie się uzupełniają i świetnie komponują z aromatycznym cynamonem. Jeżeli i Ty uwielbiasz jesienne klimaty, koniecznie wypróbuj nasze mini serniczki z dynią i jabłkiem. Obiecujemy, że znikną z talerza w okamgnieniu!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki jajka
168 g
|
3
|
opakowania jogurtu skyr
450 g
|
200 g
|
dyni
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
3
|
łyżki mąki pszennej
36 g
|
2
|
łyżeczki cynamonu
8 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
1
|
łyżka cukru
10 g
|
1
|
sztuka jabłko
150 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra – dół.
Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
Do żółtek dodajemy skyr, puree z dyni, mąki, ksylitol i łyżeczkę cynamonu. Całość mieszamy.
Do masy dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Wsypujemy proszek do pieczenia i mieszamy do połączenia.
Jabłko kroimy w kosteczkę lub plasterki.
Masę przelewamy do foremek (foremki na duże muffiny wyłożone papierem, foremki do zapiekania lub mniejsze naczynia żaroodporne).
Na górze układamy jabłka, posypujemy resztą cynamonu i odrobiną cukru. Pieczemy ok 30 minut. Im mniejsze foremki, tym krócej.