
Minestrone
Minestrone, czyli klasyczna, włoska zupa warzywna to idealny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad, będący źródłem mnóstwa niezbędnych składników odżywczych. Ta, będąca miksem aż siedmiu rodzajów warzyw (w tym, wysokobiałkowej ciecierzycy), zupa to świetne rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie mają pojęcia jak zwiększyć ilość warzyw w diecie – lub jak przekonać do nich najmłodszych członków rodziny. Spróbuj koniecznie!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie ciecierzycy konserwowej
240 g
|
1
|
sztuka kostki bulionowej ekologicznej
5 g
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
1
|
sztuka cebuli
110 g
|
2
|
sztuki marchewki
90 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
opakowanie zielonego groszku konserwowego
240 g
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
1
|
łyżeczka bazylii
4 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek, seler naciowy i marchew kroimy w kostkę, następnie podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie przez 4 minuty
Dodajemy groszek, pokrojoną cukinię, odcedzoną ciecierzycę i pomidory. Całość zalewamy ok. 1.5 litra wody i dodajemy kostkę bulionu, liście laurowe oraz przyprawy
Gotujemy przez 15 minut, po czym dodajemy makaron i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
