Meksykańska zupa z fasolą i mięsem mielonym
Pomidory, papryka, kukurydza, fasola czerwona…jeśli takie składniki kojarzą Ci się z kuchnią dalekiego Meksyku, to jest to strzał w dziesiątkę. Mało kto pamięta, że to Ameryka Środkowa i Południowa są kolebką wielu popularnych produktów, bez których dziś nie wyobrażamy sobie jadłospisu. Dlatego jeśli chcesz posmakować kulinarnych tradycji środkowej Ameryki, nasza meksykańska zupa z fasolą i mięsem mielonym jest dla Ciebie. Taki obiad jest nie tylko pyszny, ale też niezwykle pożywny, aromatyczny i cudownie rozgrzewający. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
szklanki bulionu
750 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
łodyga selera
45 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy
240 g
|
240 g
|
fasoli
|
0,7
|
opakowania passaty
500 g
|
4
|
łyżeczki oleju
20 g
|
200 g
|
mięsa mielonego wołowego
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na połowie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, selera i paprykę. Zalewamy bulionem.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy kukurydzę, fasolę i passatę. Przyprawiamy kuminem i paprykami, solą i pieprzem do smaku. Zagotowujemy i lekko odparowujemy.
Na drugiej połowie oleju podsmażamy mięso na złoty kolor. Możemy dodać szczyptę kuminu i papryk. Przekładamy do zupy.
Zupę możemy odparować lub dodać wodę, aby uzyskać naszą ulubioną konsystencję. Podajemy ze świeżą kolendrą.