Meksykańska zupa z fasolą i mięsem mielonym

Meksykańska zupa z fasolą i mięsem mielonym

Pomidory, papryka, kukurydza, fasola czerwona…jeśli takie składniki kojarzą Ci się z kuchnią dalekiego Meksyku, to jest to strzał w dziesiątkę. Mało kto pamięta, że to Ameryka Środkowa i Południowa są kolebką wielu popularnych produktów, bez których dziś nie wyobrażamy sobie jadłospisu. Dlatego jeśli chcesz posmakować kulinarnych tradycji środkowej Ameryki, nasza meksykańska zupa z fasolą i mięsem mielonym jest dla Ciebie. Taki obiad jest nie tylko pyszny, ale też niezwykle pożywny, aromatyczny i cudownie rozgrzewający. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 15 ocen)
Meksykańska zupa z fasolą i mięsem mielonym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

368 kcal Kalorie
18 g Białko
18 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
2144 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
3
szklanki bulionu
750 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
łodyga selera
45 g
1
sztuka papryki
170 g
1
opakowanie kukurydzy
240 g
240 g
 fasoli
0,7
opakowania passaty
500 g
4
łyżeczki oleju
20 g
200 g
 mięsa mielonego wołowego
1
łyżeczka kuminu
5 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
1
garść kolendry
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

368 kcal Kalorie
18 g Białko
18 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
2144 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Na połowie oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, selera i paprykę. Zalewamy bulionem.

2

Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy kukurydzę, fasolę i passatę. Przyprawiamy kuminem i paprykami, solą i pieprzem do smaku. Zagotowujemy i lekko odparowujemy.

3

Na drugiej połowie oleju podsmażamy mięso na złoty kolor. Możemy dodać szczyptę kuminu i papryk. Przekładamy do zupy.

4

Zupę możemy odparować lub dodać wodę, aby uzyskać naszą ulubioną konsystencję. Podajemy ze świeżą kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.