Mazurek z masłem orzechowym i czekoladą
Najlepsze wielkanocne ciasto? Wiele osób odpowiada bez wahania: mazurek! I nic dziwnego – bo połączenie kruchego ciasta i ulubionej, słodkiej masy smakuje wprost obłędnie. W Respo dobrze o tym wiemy, dlatego na święta Wielkiej Nocy proponujemy przygotować coś totalnie pysznego: mazurek z masłem orzechowym i czekoladą. Jego sekret? Po pierwsze – przepis na ciasto, które nie zawiera dodatku cukru (ale za to zawiera bezkaloryczny erytrytol). I oczywiście masa, w której głęboki smak czekolady gorzkiej połączonej z masłem orzechowym zostaje przełamany kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Całość znika z talerza w okamgnieniu. Polecamy na Wielkanoc (i nie tylko!).
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
29,2
|
łyżki mąki pszennej
350 g
|
40
|
łyżeczek masła
200 g
|
8
|
łyżeczek erytrolu
40 g
|
2
|
sztuki żółtek
40 g
|
Nadzienie: |
|
5
|
łyżeczek dżemu z czarnych porzeczek
75 g
|
10
|
łyżek mascarpone
240 g
|
8
|
łyżeczek masła orzechowego
80 g
|
0,4
|
sztuki czekolady gorzkiej
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W misce ugniatamy mąkę, erytrol i masło, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto (jeżeli nie łączy się dodajemy odrobinę zimnej wody). Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0.5 cm i układamy w blaszce (20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złoto-brązowego koloru. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy nadzienie:
Łączymy mascarpone z masłem orzechowym (najlepiej robotem lub blenderem), możemy dodać puder z erytrolu jeśli lubimy słodsze kremy. Masa wychodzi dosyć rzadka, jednak w lodówce stężeje.
Na cieście rozsmarowujemy dżem, na nim krem a wszytko posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.