Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Mazurek z masłem orzechowym i czekoladą

Mazurek z masłem orzechowym i czekoladą

Najlepsze wielkanocne ciasto? Wiele osób odpowiada bez wahania: mazurek! I nic dziwnego – bo połączenie kruchego ciasta i ulubionej, słodkiej masy smakuje wprost obłędnie. W Respo dobrze o tym wiemy, dlatego na święta Wielkiej Nocy proponujemy przygotować coś totalnie pysznego: mazurek z masłem orzechowym i czekoladą. Jego sekret? Po pierwsze – przepis na ciasto, które nie zawiera dodatku cukru (ale za to zawiera bezkaloryczny erytrytol). I oczywiście masa, w której głęboki smak czekolady gorzkiej połączonej z masłem orzechowym zostaje przełamany kwaskowatym dżemem porzeczkowym. Całość znika z talerza w okamgnieniu. Polecamy na Wielkanoc (i nie tylko!).

30 min
Czas przygotowania
300 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Mazurek z masłem orzechowym i czekoladą
Kategorie
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

469 kcal Kalorie
6 g Białko
36 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
33 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

29,2
łyżki mąki pszennej
350 g
40
łyżeczek masła
200 g
8
łyżeczek erytrolu
40 g
2
sztuki żółtek
40 g

Nadzienie:

5
łyżeczek dżemu z czarnych porzeczek
75 g
10
łyżek mascarpone
240 g
8
łyżeczek masła orzechowego
80 g
0,4
sztuki czekolady gorzkiej
40 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

469 kcal Kalorie
6 g Białko
36 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
33 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

W misce ugniatamy mąkę, erytrol i masło, aż uzyskamy kruszonkę. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto (jeżeli nie łączy się dodajemy odrobinę zimnej wody). Wkładamy do lodówki na min. 30 minut.

2

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół.

3

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0.5 cm i układamy w blaszce (20 cm x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut do uzyskania złoto-brązowego koloru. Pozostawiamy do ostygnięcia.

4

Przygotowujemy nadzienie:

5

Łączymy mascarpone z masłem orzechowym (najlepiej robotem lub blenderem), możemy dodać puder z erytrolu jeśli lubimy słodsze kremy. Masa wychodzi dosyć rzadka, jednak w lodówce stężeje.

6

Na cieście rozsmarowujemy dżem, na nim krem a wszytko posypujemy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.