![Mazurek](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/03/17233216/IMG_6999-1.png)
Mazurek
Mazurek to tradycyjne ciasto pieczone na Wielkanoc. Sprawdź koniecznie mój przepis na zdrowszą, a zarazem przepyszną wersję tego popularnego ciasta, które uweilbiają zarówno dorośli, jak również dzieci. Zdrowsza odsłona jest znacznie mnie kaloryczna, ale równie smaczna.
![Mazurek](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2018/03/17233158/mazurekgora.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ciasto: |
|
25
|
łyżek mąki orkiszowej
250 g
|
32
|
łyżeczki masła
160 g
|
3
|
łyżeczki syropu klonowego
30 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
nadzienie: |
|
20
|
łyżeczek masła orzechowego
200 g
|
4
|
łyżeczki syropu klonowego
40 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
do dekoracji: |
|
15 g
|
orzechów laskowych
|
15 g
|
płatków migdałów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy masło i miksujemy 3 minuty. Dodajemy syrop klonowy, proszek do pieczenia i miksujemy, aż powstanie stała masa.
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Po schłodzeniu kładziemy ciasto na papierze do pieczenia i wałkujemy. Przenosimy ciasto do formy i ręką rozgniatamy dokładnie po formie zawijając brzegi.
Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu całkowicie studzimy.
Masło orzechowe mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny.
Rozsmarowujemy dokładnie na upieczonym spodzie.
Dekorujemy płatkami migdałowymi i orzechami. Smacznego!