
Mazurek
Mazurek to tradycyjne ciasto pieczone na Wielkanoc. Sprawdź koniecznie mój przepis na zdrowszą, a zarazem przepyszną wersję tego popularnego ciasta, które uweilbiają zarówno dorośli, jak również dzieci. Zdrowsza odsłona jest znacznie mnie kaloryczna, ale równie smaczna.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki orkiszowej
250 g
|
32
|
łyżeczki masła
160 g
|
3
|
łyżeczki syropu klonowego
30 g
|
0,5
|
łyżeczki proszku do pieczenia
2 g
|
20
|
łyżeczek masła orzechowego
200 g
|
4
|
łyżeczki syropu klonowego
40 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
15 g
|
orzechów laskowych
|
15 g
|
płatków migdałów
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej kokosowy i miksujemy 3 minuty.
Możemy też zmielić w robocie kuchennym
Dodajemy syrop klonowy i proszek do pieczenia i miksujemy, aż powstanie stała masa
Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut
Po schłodzeniu kładziemy ciasto na papierze do pieczenia i wałkujemy. Przenosimy ciasto do formy i ręką rozgniatamy dokładnie po formie zawijając brzegi
Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu całkowicie studzimy
Masło orzechowe mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny
Rozsmarowujemy dokładnie na upieczonym spodzie
Dekorujemy płatkami migdałowymi i orzechami. Możemy dodać suszone owoce i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
