Marchwianka z drobiowymi pulpecikami
Szukasz przepisu na pożywną, a jednocześnie delikatną zupę pełną wartościowych składników odżywczych? Nasza marchwianka z drobiowymi pulpecikami poleca się na obiad! Taka zupa świetnie zastąpi klasycznego kotleta z ziemniakami, a to dlatego, że znajdziesz w niej źródło wszystkich 3 makroskładników. Ryż – czyli źródło węglowodanów złożonych, pulpeciki bogate w białko i odrobinę oleju. Całość uzupełniają lekko słodka marchewka i kompozycja aromatycznych ziół. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
542
kcal
Kalorie
34
g
Białko
21
g
Tłuszcze
58
g
Węglowodany
1802
mg
Sód
11
g
Błonnik
Składniki
3
|
sztuki marchewki
240 g
|
40 g
|
ryżu białego
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
125 g
|
mięsa mielonego z kurczaka
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
542
kcal
Kalorie
34
g
Białko
21
g
Tłuszcze
58
g
Węglowodany
1802
mg
Sód
11
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
2
Mięso mielone przekładamy do miseczki, przyprawiamy i formujemy pulpeciki.
3
Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ryż oraz sól.
4
Razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w bulionie pulpeciki. Całość gotujemy do miękkości wszystkich składników. Na koniec wyjmujemy pulpeciki z zupy.
5
Zupę studzimy, dodajemy olej i blendujemy na gładką masę.
6
Marchwiankę przekładamy do miseczki, dodajemy jogurt, pulpeciki. Na koniec posypujemy natką pietruszki.