Marchwianka z drobiowymi pulpecikami

Marchwianka z drobiowymi pulpecikami

Szukasz przepisu na pożywną, a jednocześnie delikatną zupę pełną wartościowych składników odżywczych? Nasza marchwianka z drobiowymi pulpecikami poleca się na obiad! Taka zupa świetnie zastąpi klasycznego kotleta z ziemniakami, a to dlatego, że znajdziesz w niej źródło wszystkich 3 makroskładników. Ryż – czyli źródło węglowodanów złożonych, pulpeciki bogate w białko i odrobinę oleju. Całość uzupełniają lekko słodka marchewka i kompozycja aromatycznych ziół. Koniecznie wypróbuj!
15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,60/5
(z 5 ocen)
Marchwianka z drobiowymi pulpecikami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

542 kcal Kalorie
34 g Białko
21 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
1802 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
3
sztuki marchewki
240 g
40 g
 ryżu białego
1
szczypta soli
0,25 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
125 g
 mięsa mielonego z kurczaka
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
3
szklanki bulionu warzywnego
750 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

542 kcal Kalorie
34 g Białko
21 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
1802 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

2

Mięso mielone przekładamy do miseczki, przyprawiamy i formujemy pulpeciki.

3

Pokrojone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy ryż oraz sól.

4

Razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w bulionie pulpeciki. Całość gotujemy do miękkości wszystkich składników. Na koniec wyjmujemy pulpeciki z zupy.

5

Zupę studzimy, dodajemy olej i blendujemy na gładką masę.

6

Marchwiankę przekładamy do miseczki, dodajemy jogurt, pulpeciki. Na koniec posypujemy natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.