Makaron ze szpinakiem i twarogiem

Makaron ze szpinakiem i twarogiem

8 podstawowych składników i 10 minut (+ czas gotowania) – tyle wystarczy, by przygotować makaron ze szpinakiem i twarogiem. Czyli obiad perfekcyjny dla dzieci oraz dorosłych, bogaty w wapń, witaminę C, beta-karoten i polifenole. A do tego zawierający 36 g białka i 10 g błonnika w porcji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Makaron ze szpinakiem i twarogiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

523 kcal Kalorie
36 g Białko
13 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
175 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
80 g
 makaronu pełnoziarnistego
50 g
 szpinaku
0,5
opakowania twarogu półtłustego
125 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
0,3
łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 g
1
ząbek czosnku
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

523 kcal Kalorie
36 g Białko
13 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
175 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.

2

Na dużej patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu.

3

Dodajemy umyty szpinak i smażymy bez przykrycia przez około 2–3 minuty, aż zwiędnie. Mieszamy co jakiś czas.

4

Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową według własnego uznania, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy moc palnika do małej.

5

Dodajemy pokruszony twaróg i mieszamy wszystko dokładnie. Podgrzewamy razem przez około 2 minuty, aż twaróg się ociepli, ale się nie rozpuści.

6

Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy do połączenia składników. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż makaron się podgrzeje.

7

Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy od razu na ciepło.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera