
Makaron ze szpinakiem i twarogiem
8 podstawowych składników i 10 minut (+ czas gotowania) – tyle wystarczy, by przygotować makaron ze szpinakiem i twarogiem. Czyli obiad perfekcyjny dla dzieci oraz dorosłych, bogaty w wapń, witaminę C, beta-karoten i polifenole. A do tego zawierający 36 g białka i 10 g błonnika w porcji. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
80 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
50 g
|
szpinaku
|
0,5
|
opakowania twarogu półtłustego
125 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
0,3
|
łyżeczki gałki muszkatołowej
0,5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej na średnim ogniu.
Dodajemy umyty szpinak i smażymy bez przykrycia przez około 2–3 minuty, aż zwiędnie. Mieszamy co jakiś czas.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową według własnego uznania, dokładnie mieszamy. Zmniejszamy moc palnika do małej.
Dodajemy pokruszony twaróg i mieszamy wszystko dokładnie. Podgrzewamy razem przez około 2 minuty, aż twaróg się ociepli, ale się nie rozpuści.
Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy do połączenia składników. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę, aż makaron się podgrzeje.
Gotowe danie przekładamy na talerz i podajemy od razu na ciepło.