Makaron z zielonym sosem z awokado i kurczakiem

Makaron z zielonym sosem z awokado i kurczakiem

Brakuje Ci pomysłów na szybki, pyszny obiad? Wypróbuj nasz przepis na makaron z zielonym sosem z awokado i kurczakiem! I choć zielony sos do makaronu oznacza zwykle pesto, to u nas jest inaczej: ale równie pysznie. A wszystko dzięki tajemnym składnikom „zielonego sosu”, którymi są kremowe awokado, delikatny serek śmietankowy i wyraziste przyprawy. Efekt? Niczym z pracowni prawdziwego czarodzieja albo…fantastycznego szefa kuchni. Smacznego!

25 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,75/5
(z 4 ocen)
Makaron z zielonym sosem z awokado i kurczakiem
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

484 kcal Kalorie
27 g Białko
24 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
232 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu spaghetti pełnoziarnistego
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu
0,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g

Sos:

0,5
sztuki awokado
70 g
4
łyżki serka śmietankowego
100 g
0,5
garści bazylii
1,5 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

484 kcal Kalorie
27 g Białko
24 g Tłuszcze
36 g Węglowodany
232 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 25 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Zachowujemy pół szklanki wody z gotowania makaronu.

2

Mięso przyprawiamy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.

3

Przygotowujemy sos: awokado, serek, sok z cytryny i przyprawy blendujemy na gładką masę. Podczas blendowania stopniowo dodajemy pozostawioną wodę z gotowania makaronu. Jeśli sos jest już wystarczająco płynny, możemy dodać mniejszą ilość wody niż pół szklanki, którą pozostawiliśmy.

4

Makron łączymy z gotowym sosem. Danie podajemy z podsmażonym mięsem. Przyprawiamy do smaku.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.