Makaron z zielonym sosem z awokado i kurczakiem
Brakuje Ci pomysłów na szybki, pyszny obiad? Wypróbuj nasz przepis na makaron z zielonym sosem z awokado i kurczakiem! I choć zielony sos do makaronu oznacza zwykle pesto, to u nas jest inaczej: ale równie pysznie. A wszystko dzięki tajemnym składnikom „zielonego sosu”, którymi są kremowe awokado, delikatny serek śmietankowy i wyraziste przyprawy. Efekt? Niczym z pracowni prawdziwego czarodzieja albo…fantastycznego szefa kuchni. Smacznego!
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu spaghetti pełnoziarnistego
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Sos: |
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
4
|
łyżki serka śmietankowego
100 g
|
0,5
|
garści bazylii
1,5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Zachowujemy pół szklanki wody z gotowania makaronu.
Mięso przyprawiamy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos: awokado, serek, sok z cytryny i przyprawy blendujemy na gładką masę. Podczas blendowania stopniowo dodajemy pozostawioną wodę z gotowania makaronu. Jeśli sos jest już wystarczająco płynny, możemy dodać mniejszą ilość wody niż pół szklanki, którą pozostawiliśmy.
Makron łączymy z gotowym sosem. Danie podajemy z podsmażonym mięsem. Przyprawiamy do smaku.