Makaron z tofu w sosie pomidorowym
Nie lubisz naturalnego tofu? Nasz przepis na makaron z tofu pomoże Ci zmienić opinię o tym niezwykle wartościowym, sojowym produkcie! Idealna mieszanka przypraw, sezonowe warzywa i sos z oliwy z oliwek tworzą perfekcyjną kompozycję smaków, która zachwyci nawet tych, których na co dzień ciężko przekonać do tego wegańskiego źródła białka.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
|
1
|
sztuka bakłażana
200 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka bazylii
4 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu, zachowujemy ok. 50 ml wody z gotowania.
Cukinię i bakłażana ścieramy na tarce.
Czosnek i cebulę siekamy
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy przygotowane warzywa, smażymy 2 minuty, następnie dodajemy pokruszone tofu, sos sojowy i paprykę, smażymy przez 5 minut.
Dodajemy do warzyw i tofu pomidory z puszki, przykrywamy, dusimy przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy makaron do warzyw oraz wodę i bazylię, mieszamy i podgrzewamy, aż wszystkie składniki się połączą. Smacznego!