
Makaron z burakiem i ciecierzycą
Lubisz nieoczywiste kompozycje smaków? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis na makaron z burakiem i ciecierzycą! To oryginalne danie obiadowe, to perfekcyjne połączenie wytrawnej, sycącej ciecierzycy, z kwaskowatą pomarańczą, kremowym awokado i słodkim syropem klonowym. Potrawa ta zachwyci zarówno rodzinę, jak i zaproszonych gości – idealnie sprawdzi się, więc jako obiad podany na spotkaniu w większym gronie.

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni w trybie termoobieg.
Ciecierzycę odsączamy, posypujemy papryką wędzoną, solą i pieprzem. Polewamy połową oliwy, mieszamy i układamy na blaszce. Pieczemy przez 15 minut.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew i buraka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Awokado kroimy w plastry.
Makaron przekładamy do miski, dodajemy starte warzywa, pokrojony jarmuż i upieczoną ciecierzycę. Na wierzchu układamy awokado.
Miód mieszamy z resztą oliwy i sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Sałatkę polewamy sosem i ewentualnie doprawiamy solą. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.
