Makaron z suszonymi pomidorami i ciecierzycą
Łatwy w przygotowaniu i bardzo sycący – makaron z suszonymi pomidorami i ciecierzycą poleca się na obiad! Ten szybki przepis łączy w sobie moc białka (30 g na porcję) i błonnika, a także solidną dawkę magnezu, żelaza, wapnia oraz cynku. Gotowy posiłek idealnie sprawdzi się jako domowy obiad albo lunch zabrany do pracy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
makaronu z mąki z ciecierzycy
|
3
|
sztuki pomidorów suszonych w oleju
60 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
50 g
|
szpinaku
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
2
|
łyżki parmezanu
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka płatków chilli
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu.
Czosnek i pomidory suszone siekamy. Ciecierzycę odsączamy na sitku.
Na patelni rozgrzewamy oliwę (możemy użyć oleju z suszonych pomidorów). Czosnek podsmażamy przez ok. minutę.
Następnie dodajemy suszone pomidory oraz ciecierzycę i smażymy przez kolejne 2-3 minuty.
Na patelnię dodajemy szpinak, mieszamy i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość.
Dorzucamy ugotowany makaron na patelnię, mieszamy wszystko razem i dodajemy stopniowo odrobinę wody z gotowania makaronu, aby danie było bardziej wilgotne.
Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chili według uznania.
Danie przekładamy na talerz i posypujemy startym serem.