Makaron z sosem z karmelizowanej cebuli
Narodowe polskie warzywo? Wiele osób odpowiada, że jest nim cebula! Zupełnie bez złośliwości trzeba jednak przyznać, że jest to warzywo z ogromnym potencjałem. A dowodem jest nasz przepis na makaron z sosem z karmelizowanej cebuli. To proste danie zawdzięcza swój smak właśnie cebuli – długo smażonej na oliwie i maśle, z dodatkiem bulionu. Makaron podany z tak przygotowanym sosem, świeżo mielonym pieprzem i parmezanem smakuje po prostu obłędnie i dostarcza mocy polifenoli oraz wapnia. Koniecznie wypróbuj!
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
200 g
|
makaronu
|
|
6
|
sztuk cebuli
480 g
|
|
2
|
łyżeczki masła
20 g
|
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
|
0,4
|
szklanki bulionu warzywnego
100 g
|
|
3
|
łyżki sera parmezan
30 g
|
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebule obieramy i kroimy w cienkie piórka.
W głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło i dodajemy oliwę z oliwek. Używamy średniej mocy palnika.
Dodajemy pokrojoną cebulę i ją solimy. Smażymy bez przykrycia, często mieszając, przez około 10 minut, aż cebula zmięknie i stanie się przeźroczysta.
Zmniejszamy moc palnika na małą. Kontynuujemy powolne smażenie bez przykrycia, mieszając co kilka minut, przez kolejne 30-40 minut. To jest kluczowy czas, w którym cebula musi się powoli dusić i karmelizować, zmieniając kolor na głęboko brązowy i lśniący (uważamy, aby się nie przypaliła).
Wlewamy bulion warzywny (lub wodę z gotowania makaronu). Gotujemy przez około 3 minuty na małej mocy palnika, aż sos zgęstnieje i idealnie otoczy cebulę. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
Odcedzony makaron natychmiast przekładamy na patelnię z sosem z karmelizowanej cebuli. Mieszamy makaron z sosem na małej mocy palnika przez około 1 minutę, aby smaki się połączyły.
Serwujemy danie, posypując obficie świeżo mielonym czarnym pieprzem, posiekaną natką pietruszki oraz startym serem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.