Makaron z sosem śmietanowym ze schabem i brukselką
Idealne warzywo na jesień? Większość osób bez wahania odpowiada: dynia. Ale my mamy inną propozycję! Bo jesień to także sezon na brukselkę – czyli kapustne warzywo pełne witaminy C, folianów, beta-karotenu i potasu. Jak jednak przyrządzić brukselkę, by z koszmaru każdego dziecka stała się uwielbianym przysmakiem? Wypróbuj nasz przepis na makaron z sosem śmietanowym ze schabem i brukselką! To proste danie sprawi, że zupełnie inaczej spojrzysz na brukselkę – i pokochasz jej charakterystyczny smak.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
200 g
|
schabu wieprzowego
|
11,8
|
sztuki brukselki
200 g
|
8
|
łyżek śmietanki 12%
144 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Schab kroimy w paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy pokrojone na pół brukselki. Zalewamy śmietanką. Gotujemy przez około 30 min (jeżeli sosu jest zbyt mało dodajemy wodę).
Makarom podajemy z sosem.