
Makaron z sosem pomidorowym z ricottą
Miękki, puszysty włoski serek, kwaśne pomidory i makaron…brzmi dobrze? Jeśli na samą myśl o takim połączeniu cieknie Ci ślinka, koniecznie wypróbuj nasz makaron z sosem pomidorowym z ricottą. Wystarczy kilka składników, 20 minut i gotowe: pyszna potrawa już czeka na Twoim talerzu. Taki obiad pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli – a to nie koniec jego zalet! Bo znajdziesz tu również moc składników odżywczych – między innymi wapnia i przeciwutleniającego likopenu. Smacznego!

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
makaronu
|
20
|
sztuk pomidorków koktajlowych
400 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
5
|
łyżek ricotty
100 g
|
1
|
garść bazylii
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu makaronu pozostawiamy 1-2 łyżki wody.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przekrojone na pół pomidorki oraz tymianek suszony, podsmażamy przez 2-3 minuty.
Na patelnię z sosem dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy dokładnie, przyprawiamy solą i pieprzem. Wyłączamy palnik.
Ricottę mieszamy z 1-2 łyżkami wody z gotowania makaronu. Nakładamy na makaron.
Makaron posypujemy bazylią świeżą oraz słonecznikiem.