 
      Makaron z sosem grzybowym
Makaron z sosem grzybowym to pyszne i aromatyczne danie, które świetnie sprawdzi się na chłodne, jesienne dni. Idealnie kremowy, mocno grzybowy sos wystarczy doprawić czosnkiem, solą, pieprzem i natką pietruszki, by nabrał cudownego smaku. Białko w posiłku zapewnia dodatek piersi z kurczaka, a makaron pełnoziarnisty dostarcza porządnej dawki błonnika pokarmowego. Przygotowanie tego rozgrzewającego dania jest bardzo proste i szybkie. Przepis ten z pewnością zachwyci wszystkich miłośników grzybów – koniecznie wypróbuj, smacznego!
 
        Kategorie
 
          Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            50 g 
           | 
               makaronu pełnoziarnistego
             | 
| Sos: | |
| 
            2
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                10 g
               | 
| 
            150 g 
           | 
               mięsa z piersi kurczaka
             | 
| 
            1
           | 
              ząbek czosnku
             
                6 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              szklanki bulionu warzywnego
             
                125 g
               | 
| 
            0,3
           | 
              opakowania jogurtu greckiego
             
                100 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżka parmezanu
             
                10 g
               | 
| 
            10
           | 
              sztuk grzybów
             
                100 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
| 
            0,2
           | 
              łyżeczki papryki wędzonej
             
                0,5 g
               | 
| 
            1
           | 
              łyżeczka natki pietruszki
             
                5 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
Mięso kroimy w kostkę, grzyby dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski. Czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i podsmażamy na niewielkiej mocy palnika przez 30-60 sekund, aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy mięso i smażymy na średniej mocy palnika przez ok. 5 minut, aż się lekko zarumieni.
Zmniejszamy moc palnika, dodajemy bulion, grzyby i przykrywamy patelnię pokrywką. Całość dusimy przez ok. 10 minut, do miękkości grzybów. W trakcie duszenia sprawdzamy, czy grzyby nie wypuściły zbyt dużo płynu, w razie potrzeby odkrywamy pokrywkę wcześniej oraz zwiększamy moc palnika, aby nadmiar płynu odparował.
Do jogurtu wlewamy odrobinę bulionu z patelni, zahartowujemy jogurt i dodajemy go na patelnię. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem oraz papryką wędzoną.
Dodajemy ugotowany makaron oraz starty parmezan bezpośrednio na patelnię. Całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody z makaronu, by uzyskać kremową konsystencję.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
         
         
        