Makaron z sosem bolońskim z tofu

Makaron z sosem bolońskim z tofu

Sos boloński to totalna klasyka, którą zna każdy fan makaronu. I choć zwykle przygotowuje się go z mięsa, to równie dobrze smakuje wykonany…na bazie tofu! Nie wierzysz? Nasz makaron z sosem bolońskim z tofu Cię przekona. Nawet nie poczujesz, że w potrawie tej brak mięsa – a tofu nie tylko nada sosowi świeżego smaku, ale dostarczy Ci także mocy składników odżywczych. Jakich? Między innymi żelaza, wapnia i pełnowartościowego białka. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Makaron z sosem bolońskim z tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

495 kcal Kalorie
25 g Białko
22 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
63 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu spaghetti
0,5
opakowania passaty pomidorowej
350 g
0,5
szklanki wody
125 g
1,5
opakowania tofu naturalnego
270 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki bazylii
2 g
2
łyżeczki erytrolu
10 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

495 kcal Kalorie
25 g Białko
22 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
63 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.

2

W garnuszku lub głębokiej patelni umieszczamy passatę i wodę.

3

Dodajemy erytrol oraz pozostałe przyprawy.

4

Tofu rozgniatamy widelcem na drobne kawałki, następnie dodajemy do sosu, gdy ten już będzie zagotowany.

5

Całość razem gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut. Wyłączamy palnik i mieszamy z oliwą.

6

Makaron podajemy z sosem i tofu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.