Makaron z sosem bolońskim z tofu
Sos boloński to totalna klasyka, którą zna każdy fan makaronu. I choć zwykle przygotowuje się go z mięsa, to równie dobrze smakuje wykonany…na bazie tofu! Nie wierzysz? Nasz makaron z sosem bolońskim z tofu Cię przekona. Nawet nie poczujesz, że w potrawie tej brak mięsa – a tofu nie tylko nada sosowi świeżego smaku, ale dostarczy Ci także mocy składników odżywczych. Jakich? Między innymi żelaza, wapnia i pełnowartościowego białka. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu spaghetti
|
0,5
|
opakowania passaty pomidorowej
350 g
|
0,5
|
szklanki wody
125 g
|
1,5
|
opakowania tofu naturalnego
270 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według wskazówek na opakowaniu.
W garnuszku lub głębokiej patelni umieszczamy passatę i wodę.
Dodajemy erytrol oraz pozostałe przyprawy.
Tofu rozgniatamy widelcem na drobne kawałki, następnie dodajemy do sosu, gdy ten już będzie zagotowany.
Całość razem gotujemy jeszcze przez ok. 5-10 minut. Wyłączamy palnik i mieszamy z oliwą.
Makaron podajemy z sosem i tofu.