Pomidorowo serowy makaron z nutą cytryny
Szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad? Makaron z mozzarellą i pomidorami będzie idealnym rozwiązaniem. Danie przygotujesz w zaledwie 20 min. Ciągnący się ser oraz aromatyczne pomidory, bazylia… Czy to nie brzmi pysznie?
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
2
|
sztuki mozzarelli
240 g
|
4
|
sztuki pomidorów
640 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
2
|
garści bazylii
6 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cytryny
80 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente. Z gotowania makaronu zostawiamy ok. 100 ml wody.
Na patelni rozgrzewamy oliwę.
Podsmażamy posiekany czosnek.
Na patelnię dodajemy pokrojone pomidory, sok z cytryny, połowę bazylii oraz startą skórkę z cytryny. Podsmażamy przez kilka minut.
Następnie dodajemy wodę z gotowania makaronu, mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty. Dodajemy makaron.
Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.
Dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę, mieszamy.
Danie przekładamy na talerz i posypujemy resztą bazylii.