Makaron po włosku z dodatkiem szpinaku i mozzarelli

Makaron po włosku z dodatkiem szpinaku i mozzarelli

Obiad dla całej rodziny, posiłek zabrany do pracy, pełnowartościowa kolacja…nasz makaron z mozzarellą, szpinakiem, ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi świetnie sprawdzi się w każdej sytuacji! A składniki odżywcze? Znajdziesz tu mnóstwo wapnia, żelaza i witamin z grupy B. A do tego błonnik i przeciwutleniacze. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,72/5
(z 46 ocen)
Makaron po włosku z dodatkiem szpinaku i mozzarelli
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

418 kcal Kalorie
23 g Białko
16 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
337 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
50 g
 makaronu pełnoziarnistego
4
łyżeczki zielonego pesto
20 g
7
sztuk pomidorków koktajlowych
140 g
1
garść bazylii świeżej
3 g
50 g
 szpinaku
0,5
sztuki ogórka
75 g
0,3
opakowania mozzarelli light
40 g
0,5
łyżki grana padano
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

418 kcal Kalorie
23 g Białko
16 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
337 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Kroimy w plastry mozzarellę, pomidorki na połówki a ogórka w kostkę, siekamy bazylię.

3

Do miski dodajemy makaron, pokrojone warzywa, bazylię, umyty szpinak, pesto, mozzarellę i całość dokładnie mieszamy, w razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.

4

Gotowy makaron z warzywami wykładamy na talerz. Posypujmy tartym serem grana padano.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.